ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Στις 18 του Μάη, το 1956, ένα καινούριο αστέρι γεννιέται στον ουρανό της Λεμεσού, που η λάμψη του τον κάνει ακόμα πιο φωτεινό.

Εκείνο το βράδυ, αρκετοί προοδευτικοί παράγοντες του Αγροτικού Ποδοσφαίρου στην Πόλη και Επαρχία της Λεμεσού μέσα σε δύσκολες για τον τόπο μας συνθήκες, ιδρύουν την ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ με αποκλειστικό σκοπό να κρατήσουν τον μαζικό αθλητισμό μακριά από τη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό και να δώσουν μια καλύτερη προοπτική στο Αγροτικό Ποδόσφαιρο.

Κύριοι σκοποί που τέθηκαν στο καταστατικό της Νεοσύστατης Ομοσπονδίας ήταν οι ακόλουθοι :-

(1) Η καλλιέργεια γενικά και η διάδοση στην κοινωνία του φίλαθλου πνεύματος και του ευ αγωνίζεσθε και ειδικά η διάδοση και εξάπλωση του αθλήματος του ποδοσφαίρου στα χωριά και στις συνοικίες της πόλης και της Επαρχίας Λεμεσού.

(2) Η ηθική και πνευματική εξύψωση των αθλητών και η καλλιέργεια της ευγενικής άμυλλας και αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της φιλίας μεταξύ των αθλητών και μεταξύ των σωματείων.

Οι σκοποί δε που έθεσε η Ομοσπονδία θα επιδιόκοντο με την οργάνωση και τέλεση πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, με την διενέργεια αγώνων στίβου, καλαθόσφαιρας και άλλων αθλημάτων καθώς και με την τακτική επαφή και συνεργασία μεταξύ των Σωματείων. Τα Ιδρυτικά σωματεία της Ομοσπονδίας ήταν:

  • ΑΕΖ Ζακακίου
  • ΑΜΕΑΝ Αγ. Νικολάου
  • ΑΜΕΟΛ Ομόνοιας
  • ΑΕΓ Γερμασόγειας
  • ΑΕΚ Κοντοβαθκιών
  • ΑΤΛΑΣ Λεμεσού
  • ΑΠΟΛ Λεμεσού
  • ΠΟΣΕΙΔΩΝ Αγ. Ιωάννη
  • ΕΝΑΦ Αγ. Φυλάξεως
  • ΠΡΟΟΔΟΣ Ποταμού
  • ΕΡΥΘΡΟΣ Αστέρας
  • ΑΠΕΝ Αγ. Αθανασίου
  • ΟΜΟΝΟΙΑ Ακρωτηρίου
  • ΚΟΥΡΕΙΟΝ Επισκοπής

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας απαρτίζετο από τους :-

  • Βάσο Παπαδόπουλο, πρόεδρο που χρημάτισε αντιδήμαρχος Λεμεσού επί Δημαρχίας Κώστα Παρτασίδη.
  • Γιώργο Σπύρου (Ψουμά) Πρώτο Γραμματέα
  • Γιώργο Κονιώτη, ταμία
  • Δημητράκη Σεργίδη, μέλος
  • Τάκη Αντρονίκου, μέλος
  • Σταύρο Παπαδόπουλο, μέλος
  • Νίκο Χρυσοστόμου, επίσης μέλος που ήταν ο πατέρας του πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ και για σειρά ετών προέδρου της ΝΕΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Αμμοχώστου, Διόφαντου Χρυσοστόμου.

Τα Πέτρινα Χρόνια

Παρά το γεγονός ότι η Νεοσύστατη Ομοσπονδία αγκαλιάστηκε από αρκετά και ισχυρά Αθλητικά Σωματεία της πόλης και της Επαρχίας της Λεμεσού, τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα ήταν η όχι και τόσο καλή οικονομική κατάσταση των Σωματείων που τα ανάγκαζε πολλές φορές να παίρνουν μέρος στους αγώνες χωρίς το κατάλληλο αθλητικό υλικό.

Επίσης την εποχή εκείνη λόγω και της πλήρους αδιαφορίας της Αποικιακής Διοίκησης, τα λιγοστά γήπεδα που υπήρχαν ήταν όλα σε κακά χάλια. Οι συγκοινωνίες ήταν υποτυπώδεις και η επικοινωνία πολύ δύσκολη. Μα όλοι στην ΕΠΟΛ πεισματάρηδες και προσηλωμένοι στους σκοπούς που ετάχθηκαν να υπηρετούν.

Τις περισσότερες φορές τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας κάλυπταν μεγάλες αποστάσεις είτε πεζοί είτε με τα ποδήλατα για να ενημερώνουν τα Σωματεία και να οργανώνουν τους αγώνες.

Οι διαιτητές που είχε στην δύναμη της η Ομοσπονδία ήταν μετρημένοι στα δάκτυλα τους ενός χεριού και πολλές φορές και αυτοί πήγαιναν να κάμουν τις διαιτησίες τους στα διάφορα γήπεδα είτε πεζοί είτε με ποδήλατο, αν είχαν στην διάθεση τους αυτό το μεταφορικό μέσο.

Όλα τα πιο πάνω καθιστούσαν πολύ δύσκολη την διεξαγωγή πρωταθλημάτων και ακόμα πιο δύσκολη την διάδοση του αθλήματος στην επαρχία και στις Αγροτικές περιοχές που ήταν ένας από τους κύριους σκοπούς της Ομοσπονδίας. Όμως από την πρώτη χρονιά της ίδρυσης της Ομοσπονδίας το Πρώτο της Πρωτάθλημα είναι γεγονός και σ’ αυτό παίρνουν μέρος όλα τα Ιδρυτικά Σωματεία μέλη της ΕΠΟΛ. Το Πρωτάθλημα αυτό, το οποίο διεκδίκησαν με αξιώσεις πολλές ομάδες, πρόσφερε αρκετές συγκινήσεις στον κόσμο και τέθηκαν οι βάσεις για την καθιέρωση της νεοσύστατης Ομοσπονδίας σαν της ανερχόμενης δύναμης στο χώρο του Αγροτικού Ποδοσφαίρου. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το πρώτο Πρωτάθλημα της Ομοσπονδίας κατέκτησε ο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ. Παρά τις δυσκολίες λοιπόν, η Ομοσπονδία συνεχίζει αδιάλειπτα την δράση της, συνεχίζουν να μπαίνουν στις γραμμές της και αρκετά άλλα σωματεία και αρχίζει να πλησιάζει ο χρόνος που θα εδημιουργούντο οι συνθήκες για την αναβάθμιση των Πρωταθλημάτων. Γιατί ο στόχος που τέθηκε από τους ιδρυτές της, ήταν η μόνιμη διεξαγωγή Πρωταθλήματος και Κυπέλλου σε όλη την Επαρχία της Λεμεσού, πράγμα που θα έφερνε σε επαφή και σε συνεργασία όλους τους Συλλόγους της πόλης και της υπαίθρου που ήταν στην δύναμη της Ομοσπονδίας.

Μάλιστα το 1959, ιδρύεται ο Σύνδεσμος Διαιτητών της ΕΠΟΛ που αποτέλεσε τον προάγγελο της αναβάθμισης των Πρωταθλημάτων της ΕΠΟΛ στην σύγχρονη τους μορφή. Η επιτροπή του Πρώτου Συνδέσμου Διαιτητών της ΕΠΟΛ απαρτίζετο από τους αείμνηστους Κούαρο και Ασσουρή, τον Φειδία Διαμαντή και τους Πανίκο Αναστασίου και Γεώργιο Κονιώτη που διετέλεσαν για χρόνια και διαιτητές της ΚΟΠ.

Με το πέρασμα του χρόνου και ύστερα από σκληρή και επίμοχθη προσπάθεια ο αριθμός των Σωματείων που μετέχουν στην δύναμη της Ομοσπονδίας αυξάνεται ενώ η αποτίναξη του αποικιοκρατικού ζυγού και η σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας δημιουργούν νέα δυναμική.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι κατά την περίοδο που ανασκοπούμε, και που εκτείνετε μέχρι της αρχές της δεκαετίας του 1970 τα Σωματεία της ΕΠΟΛ ήταν από τους βασικούς τροφοδότες σε ποδοσφαιριστές μεγάλων ομάδων της Λεμεσού, πολλοί από τους οποίους άφησαν εποχή στο Κυπριακό Ποδόσφαιρο.

Κατά την ίδια περίοδο, ενισχύεται επίσης και ποσοτικά και ποιοτικά ο Σύνδεσμος Διαιτητών της ΕΠΟΛ και συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας των Πρωταθλημάτων της Ομοσπονδίας.

Μάλιστα πολλοί από τους Διαιτητές μας, όπως ο Γεώργιος Κονιώτης, ο Κώστας Κουρέας, ο Πανίκος Αναστασίου, ο Δημητράκης Χρυσοστόμου, ο αείμνηστος Αχιλλέας Δράκος κ.α. διαιτήτευσαν με επιτυχία σε όλα τα Πρωταθλήματα της ΚΟΠ.

Σήμερα ο Σύνδεσμος Διαιτητών της Ομοσπονδίας έχει στις τάξεις του περάν των 25 διαιτητών και έχει διαδραματίσει όλα αυτά τα χρόνια σημαντικό ρόλο στην προώθηση των σκοπών της Ομοσπονδίας.

Η εξάπλωση της Ομοσπονδίας στην Ύπαιθρο

‘Ενας από τους βασικούς στόχους που προωθούσαν πάντοτε τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια της ΕΠΟΛ ήταν η εξάπλωση της Ομοσπονδίας σε όλη την Επαρχία της Λεμεσού μέχρι και τα πιο απομακρυσμένα χωριά.

Γιατί η ΕΠΟΛ, σαν ένας από του κύριους εκφραστές του Κοινωνικού και του Λαϊκού Αθλητισμού, θεωρούσε σαν υποχρέωση της και την εξάπλωση της στην Υπάθρο έτσι ώστε να δώσει την ευκαιρία στους ανθρώπους και ειδικώτερα στους νέους και των πιο μικρών και απομακρισμένων χωριών να αθλούνται, να ζουν σε συνθήκες υγιούς ενασχόλησης και να έρχονται σε επαφή με τις άλλες κοινότητες. Μετά λοιπόν από σκληρές προσπάθειες, κόπους και θυσίες των ανθρώπων της ΕΠΟΛ και ο στόχος αυτός γίνεται πραγματικότητα.

Σιγά – σιγά και σε αρκετές περιπτώσεις ανεξάρτητα από πολιτική απόχρωση, αρκετά σωματεία της Επαρχίας εισχωρούν στις τάξεις της ΕΠΟΛ.

Σωματεία όπως η ΑΠΕΠ Πελεντρίου η ΑΠΕΑ Αρακαπά, το Πεντάκωμο, ο ΑΠΟΛ Λουβαρά, η Νεολαία Επταγώνιας, η ΑΕΚ Κελλακίου, η ΑΟΜ Μοναγρουλίου, η ΑΕΝ Πισσουρίου, ο ΑΦΑΜΗΣ Κοιλανίου κ.α. συμμετέχουν για αρκετά χρόνια στα πρωταθλήματα της Ομοσπονδίας, πράγμα που έχει βοηθήσει αφάνταστα στη σύσφιξη των σχέσεων και στην επαφή και φιλία των διάφορων περιοχών της πόλης και επαρχίας μας καθώς επίσης έχει συμβάλει στην ενίσχυση και στη διατήρηση των μορφωτικών και πολιτιστικών συλλόγων στις αγροτικές περιοχές.

Το Προδοτικό Πραξικόπημα και η Τούρκικη Εισβολή

Το προδοτικό πραξικόπημα και η βάρβαρη εισβολή που ακολούθησε, δεν ξεσπίτωσε μόνο 200 τόσες χιλιάδες ελληνοκύπριους συμπατριώτες μας αλλά και αρκετά αδελφά αγροτικά σωματεία, τα οποία συμμετείχαν στα πρωταθλήματα των δικών τους Ομοσπονδιών. Από την πρώτη στιγμή του ξεριζωμού αυτού, η ΕΠΟΛ θεώρησε σαν πρωταρχικό της καθήκον να προσφέρει προσωρινή στέγη σε τέτοια σωματεία και να τα βοηθήσει να διατηρήσουν άσβεστη την φλόγα της δράσης τους μέχρι την πολυπόθητη επιστροφή. Προσφυγικά Σωματεία λοιπόν όπως η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Προσφύγων, η Καρμιώτισσα Πάνω Πολεμιδιών, ο Ερμής Κάτω Πολεμιδιών, η ΕΝΩΜΕΝΗ Αμμόχωστος, εντάσσονται σύντομα στην δύναμη της Ομοσπονδίας και καταφέρνουν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να πρωταγωνιστήσουν στα Πρωταθλήματα της Ομοσπονδίας. Το κυριότερο όμως, πετυχαίνουν να έχουν πλούσια δράση εκτός από τον αθλητικό τομέα σε διάφορους άλλους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας και να διατηρήσουν την ελπίδα και την ζεστασιά στις παγωμένες καρδιές των εκτοπισθέντων συμπατριωτών μας που τόσον την είχαν ανάγκη σ΄ εκείνες τις τραυματικές συνθήκες του ξεριζωμού και της προσφυγιάς.

Η Συμμετοχή στην ΣΤΟΚ

Η ίδρυση της ΣΤΟΚ το 1976, βρίσκει την ΕΠΟΛ ακμαία και έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στα Πρωταθλήματα της Συνομοσπονδίας, της οποίας η ΕΠΟΛ ήταν από τα ιδρυτικά μέλη.

Οι γηπεδικές και άλλες συνθήκες έχουν βελτιωθεί αισθητά και τα Πρωταθλήματα που διεξάγει η ΕΠΟΛ είναι από τα πλέον ανταγωνιστικά στο επίπεδο του Αγροτικού ποδοσφαίρου. ‘Ετσι δεν αργεί ο καιρός για να αρχίσει η Ομοσπονδία να πρωταγωνιστεί στα Πρωταθλήματα της ΣΤΟΚ και να καθίσταται ένας από τους τροφοδότες της ΚΟΠ σε Σωματεία.

Σωματεία όπως η ΑΕΖ Ζακακίου, η ΑΠΕΠ Πελενδρίου, η ΑΠΕΥ ‘Υψωνα, το Κούριον Επισκοπής, η ΑΜΕΠ Παρεκκλησιάς, η Αναγέννηση Προσφύγων, η Καρμιώτισσα, η ΔΟΞΑ Πολεμιδιών κ.α. είναι Σωματεία που έχουν πρωταγωνιστήσει στα Πρωταθλήματα της ΣΤΟΚ και είχαν συμμετοχή στις διάφορες κατηγορίες της ΚΟΠ.

Μάλιστα την ποδοσφαιρική περίοδο 2004/2005 τα Σωματεία της ΕΠΟΛ πέτυχαν κάτι το ανεπανάληπτο αφού τόσον η Πρωταθλήτρια όσον και η Κυπελλούχος της Ομοσπονδίας κατέκτησαν αντίστοιχα το Πρωτάθλημα Πρωταθλητριών και το Κύπελλο Κυπελλούχων της ΣΤΟΚ. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε τότε η ΑΠΕΠ Πελενδρίου και Κυπελλούχος η ομάδα της F.C. Επισκοπής, οι οποίες κατάφεραν στους αγώνες ένταξης που ακολούθησαν, να προαχθούν στην ΚΟΠ. Την ίδια χρονιά εντάχθηκε στην ΚΟΠ και τρίτη ομάδα της ΕΠΟΛ, η Αναγέννηση Τραχωνίου που σαν επιλαχούσα πήρε την θέση της ΑΕΚ Καθολικής η οποία αποχώρησε από την ΚΟΠ.

Σε διοικητικό επίπεδο, η ΕΠΟΛ πρωταγωνιστεί κα στις άλλες δραστηριότητες της ΣΤΟΚ και αναπτύσσει αρκετές πρωτοβουλίες με σκοπό την ανάπτυξη της φιλίας και της συνεργασίας με όλες τις αδελφές Ομοσπονδίες. Συνεργάζεται επίσης στενά με τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια της ΣΤΟΚ και συμβάλλει δυναμικά στις κινητοποιήσεις της Συνομοσπονδίας προς τους Αρμόδιους φορείς για την επίλυση των πολλών προβλημάτων που ταλανίζουν το Αγροτικό Ποδόσφαιρο και τα Αγροτικά Σωματεία.

Η Κοινωνική Προσφορά Της ΕΠΟΛ

Από την μέρα της ίδρυσης της μέχρι σήμερα, η ΕΠΟΛ με εξαίρεση της περίοδο 63 – 64 που λόγω της ανώμαλης κατάστασης δεν διεξήγε τα Πρωταθλήματα της, δεν έχει υποστείλει σε καμιά στιγμή την σημαία της και συνεχίζει μέχρι σήμερα να διεξάγει και να αναβαθμίζει τα Πρωταθλήματα της.

Όλα αυτά τα χρόνια η ΕΠΟΛ βοήθησε χιλιάδες νέους και απλούς ανθρώπους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, δίδοντας τους διέξοδο από τα καθημερινά προβλήματα και βοηθώντας στην απομάκρυνση τους από τους κινδύνους που τους περιβάλλουν στη σύγχρονη εποχή.

Βοήθησε ώστε χιλιάδες νέοι ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα χωριά να έχουν και αυτοί ευκαιρίες άθλησης και υγιούς ενασχόλησης και επαφής με τους νέους των άλλων περιοχών.

Μάλιστα το νυν Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟΛ θα πρέπει να νιώθει ιδιαίτερη ικανοποίηση και περηφάνια επειδή από την ποδοσφαιρική περίοδο 2005 – 2006 διεξήγε με επιτυχία και κατέφερε να καθιερώσει σαν θεσμό και την διεξαγωγή Πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχουν Σωματεία που διατηρούν στην δύναμη τους νέους κάτω των 17 ετών.

Η ικανοποίηση δε αυτή θα πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν στο Πρωτάθλημα αυτό συμμετέχουν με επιτυχία Σωματεία από την Επταγώνια, το Κελλάκι, το Λουβαρά και άλλες απομακρυσμένες περιοχές.

Θα πρέπει ακόμα να τονιστεί ότι η ΕΠΟΛ με τις δραστηριότητες της βοήθησε πάρα πολλούς μορφωτικούς και πολιτιστικούς συλλόγους να σταθούν στα πόδια τους και να επεκτείνουν την δραστηριότητες τους εκτός από τον τομέα του αθλητισμού και σε άλλους τομείς της κοινωνικής προσφοράς.

Αλλά και η ίδια η Ομοσπονδία δεν περιορίζει τις δραστηριότητες της μόνο στον Αθλητισμό αλλά επεκτείνεται και σε πολλές άλλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα που έχουν στόχο την ψυχαγωγία αλλά και την καλλιέργεια και το ανέβασμα του μορφωτικού και του πολιτιστικού επιπέδου του λαού μας.

Ανασκοπώντας λοιπόν κάποιος τα 55 και πλέον χρόνια της δράσης της ΕΠΟΛ μόνο δέος και θαυμασμό θα μπορούσε να νοιώσει για τα επιτεύγματα της.

Δέος και θαυμασμό για την πολύπλευρη προσφορά της Ομοσπονδίας προς την Κοινωνία γενικά αλλά και ειδικά προς τον απλό άνθρωπο της λαϊκής συνοικίας και της πιο απομακρυσμένης κοινότητας της Υπαίθρου.

Δέος και θαυμασμό προς του πρωτεργάτες, τους εργάτες, τους σκαπανείς και σ’ όλους τους αφανείς ήρωες που μέσα από αντίξοες συνθήκες και με ανιδιοτέλεια συνέβαλαν και συμβάλλουν ο καθένας από την πλευρά του στην επίτευξη των σκοπών της ΕΠΟΛ και κατάφεραν να της καταστήσουν ένα ισχυρό κοινωνικό σύνολο και έναν από τους κύριους εκφραστές του κοινωνικού και του λαϊκού αθλητισμού στον τόπο μας. Η κληρονομιά που έχουν αφήσει όλοι όσοι πάλεψαν μέσα από τις γραμμές τις ΕΠΟΛ όλα αυτά τα χρόνια και κατάφεραν να την καταστήσουν μια μεγάλη οικογένεια είναι πολύ βαριά και το χρέος που αναλαμβάνουν οι νεώτεροι πολύ μεγάλο.

Παράλληλα αποτελούν εκείνο το φάρο που πάντα θα οδηγεί το καράβι της ΕΠΟΛ σε λιμάνια απάνεμα και σε καινούργιες επιτυχίες.