ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Αποφάσεις Δικαστικής Επιτροπής της ΣΤΟΚ ημερομηνίας 1 Φεβρουαρίου 2023

Εκδικάστηκαν την Τετάρτη 01.02.2023 από τη Δικαστική Επιτροπή της ΣΤΟΚ, οι παραπομπές από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΟΚ:-

 

  1. Αγώνας ΟΡΦΕΑΣ Λευκωσίας – ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ F.C. στις 21.01.2023
  • Του Σωματείου ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ F.C. γιατί επέτρεψε να αγωνιστεί στον πιο πάνω αγώνα, ο ποδοσφαιριστής Καλαϊτζίδης Στέργιος με Α.Μ. 200755, χωρίς να βρίσκεται εγγεγραμμένος στον κατάλογο ποδοσφαιριστών της ομάδας που απεστάλη στην ΣΤΟΚ/ΚΟΠ, κατά παράβαση των άρθρων 3, 4 και των άρθρων 9 και 10 του Κεφαλαίου Χ της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2022 – 2023.
  • Του ποδοσφαιριστή του Σωματείου ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ F.C.,  Καλαϊτζίδη Στέργιου με Α.Μ. 200755, ο οποίος αγωνίστηκε αντικανονικά στον πιο πάνω αγώνα, καθ΄ ότι δεν ήταν εγγεγραμμένος στον κατάλογο ποδοσφαιριστών της ομάδας που απεστάλη στην ΣΤΟΚ/ΚΟΠ, κατά παράβαση των άρθρων 3, 4 και των άρθρων 9 και 10 του Κεφαλαίου Χ της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2022 – 2023.
  • Του Σωματείου ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ F.C., γιατί δεν χρησιμοποίησε και/ή δεν δήλωσε Προπονητή στο Φύλλο Αγώνα για τον πιο πάνω αγώνα, κατά παράβαση του άρθρου 8 του Κεφαλαίου ΧΙΙ της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2022 – 2023.

Σωματείο ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ F.C.

α)   Αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστή

Το Σωματείο και ο ποδοσφαιριστής Στέργιος Καλαϊτζίδης παραπέμπονται για την αντικανονική συμμετοχή του δεύτερου, στον αγώνα της 21/01/2023 μεταξύ των ομάδων ΟΡΦΕΑΣ Λευκωσίας – ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ F.C., που έληξε με αποτέλεσμα 1 – 2.

Στο άρθρο 3.3. του ΚΕΦ Χ (Ποδοσφαιριστές) της Προκήρυξης προβλέπεται ρητά ότι για να έχει το δικαίωμα ένας ποδοσφαιριστής να αγωνιστεί, πρέπει, μεταξύ άλλων, το όνομά του να βρίσκεται στον Κατάλογο Ποδοσφαιριστών της ομάδας του. Στο άρθρο 8 του ίδιου Κεφαλαίου αναφέρονται οι προϋποθέσεις εγγραφής κάποιου ποδοσφαιριστή στον Κατάλογο.

Από τα στοιχεία που έχουν τεθεί ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο ποδοσφαιριστής Στέργιος Καλαϊτζίδης δεν ήταν, κατά τον ουσιώδη χρόνο, εγγεγραμμένος στον Κατάλογο Ποδοσφαιριστών του Σωματείου και η συμμετοχή του στον επίδικο αγώνα ήταν αντικανονική. Είναι επίσης αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο εν λόγω ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε για 90’ στον εν λόγω αγώνα όταν και αντικαταστάθηκε από συμπαίκτη του.

Το Σωματείο και ο ποδοσφαιριστής, δεν απέστειλαν οποιαδήποτε απολογητική ή διευκρινιστική επιστολή.

Ενόψει όλων των προαναφερθέντων:

  • Ο αγώνας κατακυρώνεται με αποτέλεσμα 3 – 0 υπέρ του Σωματείου ΟΡΦΕΑΣ Λευκωσίας.
  • Επιβάλλεται πρόστιμο €250,00 στο Σωματείο.
  • Επιβάλλεται πρόστιμο €100,00 στον ποδοσφαιριστή.

β)   Μη δήλωση προπονητή στο Φύλλο Αγώνα

Το άρθρο 8 του ΚΕΦ ΧΙΙΙ (Προσόντα Προπονητών) προβλέπει ρητά ότι το Σωματείο που δεν χρησιμοποιεί ή που δεν δηλώνει Προπονητή παραπέμπεται στην Δικαστική Επιτροπή για επιβολή ποινής προστίμου.

Από το Φύλλο Αγώνα φαίνεται καθαρά ότι το καταγγελλόμενο Σωματείο δεν δήλωσε ούτε Προπονητή ούτε Βοηθό Προπονητή.

Το Σωματείο δεν απέστειλε οποιαδήποτε απολογητική ή διευκρινιστική επιστολή.

Επιβάλλεται πρόστιμο €150,00.

 

  1. Αγώνας Α.Ο. ΘΥΕΛΛΑ Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας – ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ Κιτίου στις 21.01.2023:
  • Του Σωματείου Α.Ο. ΘΥΕΛΛΑ Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας, για επεισόδια που προκάλεσαν ποδοσφαιριστές και παράγοντες που βρίσκονταν στον πάγκο της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο, με ποδοσφαιριστές και παράγοντες που βρίσκονταν στον πάγκο της αντίπαλης ομάδας (εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο, όπου προκλήθηκε μαζική σύρραξη στο 29΄ λεπτό του αγώνα), γεγονός που επέφερε και τη διακοπή του αγώνα κατά 10΄ λεπτά, κατά παράβαση των άρθρων 8,10,11,12 και 13  του Κεφαλαίου ΧΙV και των άρθρων 56 και 57 του Κεφαλαίου ΧV της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2022 – 2023.

 

  • Του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ Κιτίου, για επεισόδια που προκάλεσαν ποδοσφαιριστές και παράγοντες που βρίσκονταν στον πάγκο της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο, με ποδοσφαιριστές και παράγοντες που βρίσκονταν στον πάγκο της αντίπαλης ομάδας (εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο, όπου προκλήθηκε μαζική σύρραξη στο 29΄ λεπτό του αγώνα), γεγονός που επέφερε και τη διακοπή του αγώνα κατά 10΄ λεπτά, κατά παράβαση των άρθρων 8,10,11,12 και 13  του Κεφαλαίου ΧΙV και των άρθρων 56 και 57 του Κεφαλαίου ΧV της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2022 – 2023.

Τα δύο Σωματεία παραπέμφθηκαν ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής με την ίδια ακριβώς κατηγορία που αφορά τον μεταξύ τους αγώνα ημερομηνίας 21/01/2023, για επεισόδια που προκάλεσαν ποδοσφαιριστές και παράγοντες των πάγκων των δύο ομάδων που προκάλεσαν μαζική σύρραξη, με αποτέλεσμα τη διακοπή του αγώνα  στο 29’ κατά 10 λεπτά. Όπως αναφέρει ο Διαιτητής στο Φύλλο Αγώνα, ταυτόχρονα με τα επεισόδια αυτά υπήρξε ρίψη αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο, που ανάγκασαν την διαιτητική ομάδα να αποχωρήσει προσωρινά από τον αγωνιστικό χώρο.

Λόγω του ότι οι 2 ίδιες καταγγελίες εναντίον των Σωματείων αυτών προκύπτουν από τα ίδια γεγονότα όπως αυτά αναφέρονται στο Φύλλο Αγώνα και στην Έκθεση του Παρατηρητή του αγώνα, η Δικαστική Επιτροπή αποφάσισε να συνεκδικάσει τις παραπομπές εναντίον των Σωματείων.

Όπως ανέφερε και στην προηγούμενη της συνεδρία η Δικαστική Επιτροπή το ανησυχητικό στην προκειμένη περίπτωση είναι το γεγονός ότι άτομα εκτός του αγωνιστικού χώρου «κατάφεραν» να διακόψουν τη ροή του ποδοσφαιρικού αγώνα κατά 10 λεπτά, δηλαδή για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η συμπεριφορά αυτή των ποδοσφαιριστών και των παραγόντων των 2 ομάδων είναι ανεπίτρεπτη και ταυτόχρονα ανησυχητική, γιατί το ένα από τα 2 Σωματεία (ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ) συμμετείχε σε παρόμοια επεισόδια στις 14/01/2023 και καταδικάστηκε από τη Δικαστική Επιτροπή στις 25/01/2023, γεγονός για το οποίο όμως η καταδίκη αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί προηγούμενο, αφ΄ης στιγμής η σημερινή καταγγελία αφορά γεγονότα της 21/01/2023, δηλαδή πριν την καταδίκη.

Το Σωματείο Α.Ο. ΘΥΕΛΛΑ έχει 2 προηγούμενες καταδίκες κατά την τρέχουσα ποδοσφαιρική περίοδο ως εξής:

α)           Απρεπής συμπεριφορά της ομάδας, 30/11/2022.

                –              Πρόστιμο €450,00.

                                (Η καταδίκη έγινε από τον Αθλητικό Δικαστή της ΚΟΠ).

β)            Καθυστέρηση παράδοσης του Φύλλου Αγώνα, 04/01/2023.

                –              Πρόστιμο €100,00.

Το Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ έχει 3 προηγούμενες καταδίκες κατά την τρέχουσα ποδοσφαιρική περίοδο ως εξής:

α)           Μεταφορά και πυροδότηση επικίνδυνων αντικειμένων από οπαδούς του, 13/10/2022.

                –              Πρόστιμο €300,00.

β)            Αντικανονική παρουσία στον πάγκο Προπονητή (UEFA C) ως Τραυματιοφορέα, 13/10/2022.

                –              Πρόστιμο €100,00.

γ)            Χρήση λέιζερ από οπαδούς του, 02/11/2022.

                –              Πρόστιμο €350,00.

Το Σωματείο ΘΥΕΛΛΑ με επιστολή του ημερομηνίας 30/01/2023 απολογείται για τα γεγονότα και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας (λεκτική, σωματική, ψυχολογική) σε χώρους όπου ο αθλητισμός θα πρέπει να είναι γιορτή και σε αθλητοπρεπή πλαίσια». Η Δικαστική Επιτροπή συμφωνεί και επικροτεί τις απόψεις αυτές του Σωματείου, φτάνει να μετουσιώνονται σε πράξεις. Το Σωματείο αναφέρεται και σε πρακτικές λύσεις που έλαβε σε έκτακτη συνεδρία του το Διοικητικό Συμβούλιο για αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, αναφορικά με τους ποδοσφαιριστές και τους παράγοντες του.

Το Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με επιστολή του ημερομηνίας 30/01/2023 αναφέρει στεγνά ότι «απολογείται για το περιστατικό που συνέβη στον αγώνα».

Και τα 2 Σωματεία έδειξαν ότι είναι επιρρεπή σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές και πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά μελλοντικά για να αποφύγουν βαρύτατες καταδίκες.

Επιβάλλονται οι εξής ποινές:

–              Σωματείο Α.Ο. ΘΥΕΛΛΑ Αγ. Θεοδώρου:               Πρόστιμο            €500,00

–              Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ Κιτίου:                                   Πρόστιμο            €500,00

 

  1. Του ποδοσφαιριστή του Σωματείου Α.Ο. ΘΥΕΛΛΑ Αγίου Θεοδώρου, Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου με Α.Μ. 43449 για αντιαθλητική συμπεριφορά που επέδειξε μετά την αποβολή του με δεύτερη κίτρινη κάρτα, προς τον ποδοσφαιριστή της αντίπαλης ομάδας με αριθμό φανέλας 10 (Αντρέας Κυπριανού), αφού τον χτύπησε στο πίσω μέρος του κεφαλιού με το χέρι, στον αγώνα Α.Ο. ΘΥΕΛΛΑ Αγίου Θεοδώρου – ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ Κιτίου στις 21.01.2023, κατά παράβαση των άρθρων 9, 10, 11, 12 και 13 του Κεφαλαίου ΧΙV και των άρθρων 58.3 και 58.4 του Κεφαλαίου ΧV της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2022 – 2023

Ο καταγγελλόμενος ποδοσφαιριστής μετά την αποβολή του από τον Διαιτητή με δεύτερη κίτρινη κάρτα κινήθηκε εναντίον αντίπαλου ποδοσφαιριστή και τον κτύπησε με το χέρι στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Ο αντίπαλος αντέδρασε εξυβρίζοντας τον καταγγελλόμενο, οπότε ο Διαιτητής ορθά ενεργώντας απέβαλε και τον αντίπαλο ποδοσφαιριστή.

Η συμπεριφορά αυτή του καταγγελλόμενου εντάσσεται στα άρθρα 58.4 και 59 του ΚΕΦ. ΧV (Πειθαρχικά και άλλα Παραπτώματα) της Προκήρυξης, όπου προβλέπεται ποινή αποκλεισμού τουλάχιστον 4 αγωνιστικών και πρόστιμο.

Δεν τέθηκαν ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής πρόσφατες προηγούμενες καταδίκες του ποδοσφαιριστή.

Ο καταγγελλόμενος με επιστολή του ημερομηνίας 30/01/2023 απολογείται για τη συμπεριφορά του γιατί δεν κατάφερε, όπως λέει, να διαχειριστεί σωστά την προκλητική λεκτική επίθεση του αντιπάλου του. Όπως όμως εύστοχα σημειώνει: «Αυτό, βέβαια, δεν δικαιολογεί σε καμιά περίπτωση τον τρόπο με τον οποίον αντίδρασα.» Εν πάσει περιπτώσει η απολογία αυτή λήφθηκε υπόψη από τη Δικαστική Επιτροπή κατά την επιβολή της ποινής του προστίμου.

Επιβάλλεται επιπλέον ποινή αποκλεισμού 4 αγωνιστικών και €75,00 πρόστιμο.

 

  1. Του ποδοσφαιριστή του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ Κιτίου, Αντρέα Κυπριανού με Α.Μ.35108, γιατί στον αγώνα Α.Ο. ΘΥΕΛΛΑ Αγίου Θεοδώρου – ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ Κιτίου στις 21.01.2023, δέχθηκε κόκκινη κάρτα από το διαιτητή στο 28΄ λεπτό, για χρησιμοποίηση επιθετικής, υβριστικής ή προσβλητικής γλώσσας και/ή χειρονομίες (ο ποδοσφαιριστής με αριθμό 10 της ομάδας ύβρισε αντίπαλο ποδοσφαιριστή λέγοντας του «γαμώ τη μάνα σου»), κατά παράβαση των Κανονισμών της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2022 – 2023.

Από τα ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής τεθέντα γεγονότα, φαίνεται ότι ποδοσφαιριστής της αντίπαλης ομάδας μετά τη δεύτερη κίτρινη που δέχτηκε κινήθηκε προς τον καταγγελλόμενο κτυπώντας τον με το χέρι στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Ο αντίπαλος ποδοσφαιριστής (που επίσης αποβλήθηκε) σε απολογητική του επιστολή προς την Δικαστική Επιτροπή για τη δική του αποβολή, αναφέρεται σε «προκλητική λεκτική επίθεση» από τον καταγγελλόμενο.

Όπως και να έχουν τα πράγματα η εκστόμιση της χυδαίας αυτής φράσης για τη μητέρα του αντίπαλου (και για κάθε μητέρα) είναι ανεπίτρεπτη και η Δικαστική Επιτροπή έδειξε διαχρονικά με τις αποφάσεις της την αυστηρότητα με την οποία αντιμετωπίζει αυτή τη συμπεριφορά.

Η συμπεριφορά αυτή του καταγγελλόμενου ποδοσφαιριστή εντάσσεται στα άρθρα 58.3 και 59 του ΚΕΦ. ΧV (Πειθαρχικά και άλλα Παραπτώματα) της Προκήρυξης.

Δεν τέθηκαν ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής προηγούμενες καταδίκες του ποδοσφαιριστή.

Ο καταγγελλόμενος με επιστολή του ημερομηνίας 30/01/2023 εκφράζει την απολογία και τη συγνώμη του για τη συμπεριφορά του, η οποία λήφθηκε υπόψη από τη Δικαστική Επιτροπή κατά την επιβολή της ποινής του προστίμου.

Επιβάλλεται επιπλέον ποινή αποκλεισμού 3 αγωνιστικών και €75,00 πρόστιμο.

 

  1. Αγώνας ΔΟΞΑ Παλαιομετόχου – ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ Μουτταγιάκας στις 21.01.2023:-
  • Του Σωματείου ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ Μουτταγιάκας, για επεισόδιο που προκάλεσαν οπαδοί της ομάδας στο 38΄ λεπτό του αγώνα (έριξαν πέτρα, η οποία χτύπησε στην πλάτη το Α΄ Βοηθό Διαιτητή) και που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή του αγώνα κατά 4΄ λεπτά, κατά παράβαση των άρθρων 8,10,11,12 και 13  του Κεφαλαίου ΧΙV και των άρθρων 56 και 57 του Κεφαλαίου ΧV της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2022 – 2023.

 

  • Του Σωματείου ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ Μουτταγιάκας, για προσωρινή διακοπή του αγώνα κατά 4΄ λεπτά που προκάλεσαν οπαδοί της ομάδας στο 38΄ λεπτό του αγώνα, κατά παράβαση του άρθρου 49  του Κεφαλαίου ΧV της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2022 – 2023.

Η Δικαστική Επιτροπή αποφάσισε να συνεκδικάσει τις 2 καταγγελίες εναντίον του Σωματείου, γιατί πηγάζουν από τα ίδια γεγονότα.

Οι εγκληματικές αυτές ενέργειες των οπαδών πρέπει να πατάσσονται εν τη γενέσει τους. Όταν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή ενός ατόμου σε ποδοσφαιρικό αγώνα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη αντιμετώπιση.

Από τύχη το αποτέλεσμα των πράξεων αυτών δεν επέφερε χειρότερα αποτελέσματα. Το γεγονός όμως αυτό δεν αποτελεί ελαφρυντικό για την εγκληματική πράξη των οπαδών του Σωματείου.

Το Σωματείο έχει 2 προηγούμενες καταδίκες κατά την τρέχουσα ποδοσφαιρική περίοδο ως εξής:

α)           Αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιρική σε αγώνα, 20/10/2022.

                –              Μηδενισμός και €200,00 πρόστιμο.

β)            Καθυστέρηση έναρξης του αγώνα, 16/11/2022.

                –              Πρόστιμο €50,00.

Το Σωματείο δεν απέστειλε οποιαδήποτε απολογητική ή διευκρινιστική επιστολή.

Επιβάλλεται η ποινή της διεξαγωγής του επόμενου εντός έδρας αγώνα της ομάδας κεκλεισμένων των θυρών (χωρίς θεατές) και €500,00 πρόστιμο.

 

  1. Του ποδοσφαιριστή του Σωματείου ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ Μουτταγιάκας, Στέλιου Πάρπα με Α.Μ.34200, γιατί στον αγώνα ΔΟΞΑ Παλαιομετόχου – ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ Μουτταγιάκας στις 21.01.2023, δέχθηκε κόκκινη κάρτα από το διαιτητή στο 23΄ λεπτό, για στέρηση καθαρής ευκαιρίας επίτευξης τέρματος (τέρμα το οποίο τιμωρήθηκε με ελεύθερο κτύπημα ή πέναλτι), κατά παράβαση των Κανονισμών της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2022 – 2023.

Ο ποδοσφαιριστής δεν απέστειλε οποιαδήποτε απολογητική ή διευκρινιστική επιστολή.

Δεν τέθηκαν ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής προηγούμενες καταδίκες του ποδοσφαιριστή.

Επιβάλλεται πρόστιμο €75,00.

 

  1. Του ποδοσφαιριστή του Σωματείου ΑΕΚ Κοράκου, Μαρτίνου Καραμανώλη με Α.Μ.294193, γιατί στον αγώνα ΑΕΚ Κοράκου – ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Λυθροδόντα στις 21.01.2023, δέχθηκε κόκκινη κάρτα από το διαιτητή στο 70΄ λεπτό, για στέρηση καθαρής ευκαιρίας επίτευξης τέρματος (τέρμα το οποίο τιμωρήθηκε με ελεύθερο κτύπημα ή πέναλτι), κατά παράβαση των Κανονισμών της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2022 – 2023.

Ο ποδοσφαιριστής δεν απέστειλε οποιαδήποτε απολογητική ή διευκρινιστική επιστολή.

Δεν τέθηκαν ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής προηγούμενες καταδίκες του ποδοσφαιριστή.

Επιβάλλεται πρόστιμο €75,00.