ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Αποφάσεις Δικαστικής Επιτροπής ΣΤΟΚ ημερομηνίας 29/12/2021

dikastiki logo

 

Εκδικάστηκαν την Τετάρτη 29.12.2021 από τη Δικαστική Επιτροπή της ΣΤΟΚ, οι παραπομπές από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΟΚ:-

 

  1. Tου Σωματείου ΠΡΟΟΔΟΣ Καϊμακλίου, γιατί στον αγώνα ΑΜΑΘΟΥΣ Αγίου Τύχωνα – ΠΡΟΟΔΟΣ Καϊμακλίου (β΄ όμιλος) στις 18.12.2021, επέδειξε αντιαθλητική συμπεριφορά, δηλαδή η ποδοσφαιρική ομάδα καθυστέρησε γιατί δεν έφερε έγκαιρα στο γήπεδο τις στολές των ποδοσφαιριστών, που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση έναρξης του αγώνα κατά 7΄ λεπτά, κατά παράβαση του άρθρου 36 του Κεφαλαίου ΧV και των άρθρων 8, 10, 11 και 13 του Κεφαλαίου ΧΙV της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2021 – 2022.

Η Δικαστική Επιτροπή έχει επισημάνει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι η μάστιγα των καθυστερήσεων έναρξης ενός αγώνα πρέπει να σταματήσει.

 

Οι καθυστερήσεις αυτές προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή των αγώνων κατά την ημερομηνία και ώρα που είναι προγραμματισμένοι και κατ΄ επέκταση στη διεξαγωγή του Πρωταθλήματος.

 

Οι δικαιολογίες που επικαλείται το Σωματείο στην επιστολή του προς τη Δικαστική Επιτροπή, δεν μπορούν να ευσταθήσουν και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

 

Η Δικαστική Επιτροπή αφού εξέτασε τα πιο πάνω, αποφάσισε και επέβαλε στο Σωματείο ποινή προστίμου €200,00.

  1. Ο ΚΟΡΜΑΚΙΤΗΣ

Του Σωματείου Ο ΚΟΡΜΑΚΙΤΗΣ, γιατί στον αγώνα Ο ΚΟΡΜΑΚΙΤΗΣ – ΑΠΕΑ Ακρωτηρίου (α΄ όμιλος) στις 18.12.2021, ποδοσφαιριστές της ομάδας προκάλεσαν επεισόδια στον αγωνιστικό χώρο μετά το τέλος του αγώνα με ποδοσφαιριστές της αντίπαλης ομάδας, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί σύρραξη στον αγωνιστικό χώρο, κατά παράβαση των άρθρων 56 και 57 του Κεφαλαίου ΧV και των άρθρων 8 και 10 του Κεφαλαίου ΧΙV της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2021 – 2022.

ΑΠΕΑ Ακρωτηρίου

Του Σωματείου ΑΠΕΑ Ακρωτηρίου, γιατί στον αγώνα Ο ΚΟΡΜΑΚΙΤΗΣ – ΑΠΕΑ Ακρωτηρίου (α΄ όμιλος) στις 18.12.2021, ποδοσφαιριστές της ομάδας προκάλεσαν επεισόδια στον αγωνιστικό χώρο μετά το τέλος του αγώνα με ποδοσφαιριστές της αντίπαλης ομάδας, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί σύρραξη στον αγωνιστικό χώρο, κατά παράβαση των άρθρων 56 και 57 του Κεφαλαίου ΧV και των άρθρων 8 και 10 του Κεφαλαίου ΧΙV της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2021 – 2022.

Λόγω του ότι οι καταγγελίες για επεισόδια μετά το τέλος του μεταξύ τους αγώνα, εναντίον των 2 πιο πάνω Σωματείων προκύπτουν από τα ίδια γεγονότα, όπως αυτά αναφέρονται από το Διαιτητή και τον Παρατηρητή του αγώνα, η Δικαστική Επιτροπή αποφάσισε τη συνεκδίκαση όλων των παραπομπών εναντίον και των 2 Σωματείων, για τις καταγγελίες που αφορούν τα επεισόδια.

 

Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν μεταξύ των καταγγελλόμενων μετά τον αγώνα, είναι απαράδεκτα και καταδικαστέα και τυγχάνουν της αποδοκιμασίας της Δικαστικής Επιτροπής, όπως εκφράστηκε και στον παρελθόν με τις αποφάσεις της, και την επιβολή αυστηρότατων ποινών για τέτοιου είδους συμπεριφορές.

 

Ευτυχώς για τα Σωματεία, η επέμβαση ψυχραιμότερων ποδοσφαιριστών και από τα 2 Σωματεία, απεσόβησε πιθανώς επέκταση των επεισοδίων.  Γεγονός που λήφθηκε σοβαρά υπόψη από τη Δικαστική Επιτροπή.

 

Στις 26.12.2021 το Σωματείο ΑΠΕΑ Ακρωτηρίου, απέστειλε επιστολή για τα γεγονότα που επεσυνέβησαν, αναφέροντας ότι επρόκειτο περί ενός «μικρού επεισοδίου» και ότι υπάρχουν «φιλικά συναισθήματα» προς το αντίπαλο Σωματείο.  Ανέφεραν επίσης ότι ενώ πανηγύριζαν οι ποδοσφαιριστές της ομάδας τους τη νίκη, ο ποδοσφαιριστής του ΚΟΡΜΑΚΙΤΗ Φ. Φραγκίσκου, χωρίς αφορμή έσπρωξε πρώτος τον ποδοσφαιριστή της ομάδας τους (Ν. Γεωργίου).

 

Η Δικαστική Επιτροπή κατανοεί τις θέσεις του Σωματείου ΑΠΕΑ Ακρωτηρίου, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζεται η σοβαρότητα των αδικημάτων.

 

Το Σωματείο Ο ΚΟΡΜΑΚΙΤΗΣ δεν απέστειλε οποιαδήποτε επιστολή για τα διαδραματισθέντα.

 

Η Δικαστική Επιτροπή εξέτασε με μεγάλη προσοχή τις λεπτομέρειες των γεγονότων για να αποφασίσει, αν στην προκειμένη περίπτωση θα εφαρμοστεί το άρθρο 58.4 ή το άρθρο 54 του Κεφαλαίου ΧV. Πειθαρχικά Παραπτώματα της Προκήρυξης Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2021 – 2022.

 

Στο άρθρο 58.4 προβλέπεται ελάχιστη ποινή 4 αγωνιστικών αποκλεισμού, πλέον πρόστιμο κα στο άρθρο 54 ελάχιστη ποινή 8 αγωνιστικών αποκλεισμού (φιλονικία, καβγάς).  Τα γεγονότα της υπόθεσης όπως εκτίθενται από το Διαιτητή και τον Παρατηρητή του αγώνα, οδηγούν τη Δικαστική Επιτροπή στο μεταίχμιο της εφαρμογής μεταξύ των 2 άρθρων.

 

Η Δικαστική Επιτροπή αποφάσισε να εντάξει το σύνολο των γεγονότων αυτών στο άρθρο 58.4, που είναι το ηπιότερο για τους καταγγελλόμενους και επέβαλε συνακόλουθα τις πιο κάτω ποινές:-

 

Σωματείο Ο ΚΟΡΜΑΚΙΤΗΣ

Πρόστιμο €250,00

 

Ποδοσφαιριστής Φραγκίσκος Φραγκίσκου

Αποκλεισμός 5 αγωνιστικών πέραν του αυτόματου, πλέον €200,00 πρόστιμο

 

Σωματείο ΑΠΕΑ Ακρωτηρίου

Πρόστιμο €200,00

 

Ποδοσφαιριστής Νικόλας Γεωργίου

Αποκλεισμός 4 αγωνιστικών πέραν του αυτόματου, πλέον €200,00 πρόστιμο

  1. Του Σωματείου ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Τρούλλων, γιατί στον αγώνα ΑΣΠΙΣ Πύλας – ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Τρούλλων (α΄ όμιλος) στις 30.10.2021, οπαδοί της ομάδας μετέφεραν επικίνδυνα αντικείμενα εντός του σταδίου και ρήψη αντικειμένων (κροτίδες) κατά τη διάρκεια του αγώνα (65΄-67΄ και 75΄ λεπτό του αγώνα), κατά παράβαση των άρθρων 20 και 25 του Κεφαλαίου ΧV και των άρθρων 8 και 10 του Κεφαλαίου ΧΙV της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2021 – 2022.

Η Δικαστική Επιτροπή είχε επιληφθεί ξανά του θέματος αυτού στις 10.11.2021, όταν εκ παραδρομής παραπέμφθηκε ενώπιον της το Σωματείο ΑΣΠΙΣ Πύλας αντί του Σωματείου Αθλητική Ένωση Τρούλλων.  Η καταγγελία τότε απορρίφθηκε.

 

Σε αυτή τη συνεδρία της η Δικαστική Επιτροπή επανεξέτασε τα γεγονότα με παραπεμπόμενο Σωματείο την Αθλητική Ένωση Τρούλλων.

 

Η Αθλητική Ένωση Τρούλλων στις 24.12.2021 απέστειλε απολογητική επιστολή επισημαίνοντας ότι «… οι 3 κροτίδες ερρίφθησαν από μία μικρή ομάδα νεαρών που βρισκόταν σε μία άλλη κερκίδα, μακριά από τη μάζα των οπαδών της ομάδας μας …», «… οι κροτίδες ρίφθηκαν έξω από το γήπεδο…» και ότι αφού έγινε καταγγελία εναντίον τους, απολογούνται και καταδικάζουν την πράξη αυτή, παρά το ότι όπως αναφέρουν «… πιθανολογούμε οι νεαροί αυτοί υποστήριζαν την ομάδα μας».

 

Η Δικαστική Επιτροπή εξέτασε με μεγάλη προσοχή τα γεγονότα και τις αναφορές του Διαιτητή και του Παρατηρητή για το συγκεκριμένο γεγονός.

 

Με βάση το Φύλλο Αγώνα, η επίτευξη των τερμάτων στο συγκεκριμένο αγώνα (2-2) έγινε ως εξής:-

  • Τρούλλοι          0-1        στο      66΄ λεπτό
  • Πύλα                1-1        στο      69΄ λεπτό
  • Τρούλλοι          1-2        στο      74΄ λεπτό
  • Πύλα                2-2        στο      90΄ λεπτό

 

Ο Διαιτητής αναφέρει στο Φύλλο Αγώνα ότι μετά την επίτευξη του 1ου τέρματος των φιλοξενουμένων (Τρούλλοι) οπαδοί του έριξαν 3 κροτίδες.

 

Ο Παρατηρητής στην Έκθεση του αναφορικά με το καταγγελλόμενο γεγονός αναφέρει: «Κατά την επίτευξη των τερμάτων της ομάδας των Τρούλλων, οι οπαδοί της ομάδας έριξαν τρείς κροτίδες στο 65΄, 67΄ και στο 75΄».

 

Η διάσταση των γεγονότων όπως αυτά περιγράφονται από τους αξιωματούχους του αγώνα, δημιούργησε αμφιβολίες στη Δικαστική Επιτροπή αναφορικά με τη σοβαρότητα της καταγγελίας και την ενοχή του καταγγελλόμενου Σωματείου.  Η Δικαστική Επιτροπή δεν επιτρέπεται να ερμηνεύει τα γεγονότα κατά το δοκούν, ούτε να πιθανολογεί για την αλήθεια ή όχι αυτών.  Τα γεγονότα μίας καταγγελίας πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητα.

 

Η Δικαστική Επιτροπή ως εκ των ως άνω αναφερομένων, απέρριψε την καταγγελία.

  1. Του ποδοσφαιριστή του Σωματείου ΟΛΥΜΠΟΣ Ξυλοφάγου, Γεώργιου Μαυροφτή με Α.Μ. 47249, γιατί στον αγώνα ΟΛΥΜΠΟΣ Ξυλοφάγου – ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Τρούλλων (α΄ όμιλος) στις 18.12.2021, δέχθηκε κόκκινη κάρτα στο 88΄ λεπτό από το διαιτητή του αγώνα, για χρησιμοποίηση επιθετικής, υβριστικής ή προσβλητικής γλώσσας και/ή χειρονομίες, κατά παράβαση των Κανονισμών της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2021 – 2022.

Η Δικαστική Επιτροπή έκρινε ότι τέτοιες συμπεριφορές μέσα στα γήπεδα είναι απαράδεκτες, αποδοκιμαστέες και καταδικαστέες.  Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον οποιοδήποτε ποδοσφαιριστή να επιδεικνύει αυτή την υβριστική και μειωτική προς το διαιτητή συμπεριφορά.

 

Είναι γι΄ αυτόν το λόγο εξάλλου που η Προκήρυξη καθορίζει αυστηρή τιμωρία για τέτοιου είδους συμπεριφορές.

 

Τα άρθρα 21 και 22 του Κεφαλαίου ΧV. Πειθαρχικά και άλλα Παραπτώματα της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2021 – 2022, προβλέπουν τις ελάχιστες ποινές που η Δικαστική Επιτροπή καλείται να επιβάλει.

 

Η απολογία του αποβληθέντα ποδοσφαιριστή προς τη Δικαστική Επιτροπή κρίθηκε ως ειλικρινής και έγινε αποδεκτή, όμως δεν μπορεί με βάση την Προκήρυξη να επηρεάσει τον ελάχιστο αριθμό  των αγωνιστικών του περαιτέρω αποκλεισμού του.  Η απολογία του μπορεί να επηρεάσει θετικά στη μη επιβολή αποκλεισμού πέραν του ελάχιστου και στο ύψος του προστίμου που θα επιβληθεί.

 

Η Δικαστική Επιτροπή βάσει των πιο πάνω, αποφάσισε και επέβαλε ποινή αποκλεισμού 4 αγωνιστικών πέραν του αυτόματου αποκλεισμού και πρόστιμο €200,00.

  1. Του ποδοσφαιριστή του Σωματείου ΠΡΟΟΔΟΣ Καϊμακλίου, Stanimir Yordanov με Α.Μ.228954, γιατί στον αγώνα ΑΜΑΘΟΥΣ Αγίου Τύχωνα – ΠΡΟΟΔΟΣ Καϊμακλίου (β΄ όμιλος) στις 18.12.2021, δέχθηκε κόκκινη κάρτα στο 42΄ λεπτό από το διαιτητή, για βίαιη συμπεριφορά (έσπρωξε αντίπαλο με βίαιο τρόπο), κατά παράβαση των Κανονισμών της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2021 – 2022.

Με βάση όλα όσα η Δικαστική Επιτροπή επεξήγησε με λεπτομέρεια στα Πρακτικά της με ημερομηνία 10.11.2021, η συμπεριφορά του αποβληθέντα ποδοσφαιριστή εμπίπτει στο άρθρο 58.3 (violence) του Κεφαλαίου ΧV της Προκήρυξης, το οποίο προνοεί πέραν του αυτόματου αποκλεισμού για την αποβολή του, αποκλεισμό τουλάχιστον από 2 αγώνες και επιπλέον πρόστιμο.

 

Ο ποδοσφαιριστής απέστειλε απολογία, την οποία η Δικαστική Επιτροπή έκρινε ως ειλικρινή και την αποδέχτηκε.  Η απολογία αυτή βοηθά τον ποδοσφαιριστή γιατί περιορίζει την επιπλέον ποινή του μόνο στις 2 επιπλέον αγωνιστικές και στο πρόστιμο.

 

Η Δικαστική Επιτροπή με βάση τα πιο πάνω αποφάσισε και επέβαλε ποινή αποκλεισμού 2 αγωνιστικών, πέραν του αυτόματου, και πλέον €50,00 πρόστιμο.