ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Αποφάσεις Δικαστικής Επιτροπής ΣΤΟΚ ημερομηνίας 22/12/2021

dikastirio

 

Εκδικάστηκαν την Τετάρτη 22.12.2021 από τη Δικαστική Επιτροπή της ΣΤΟΚ, οι παραπομπές από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΟΚ:-

 

  • Του Σωματείου Ο ΚΟΡΜΑΚΙΤΗΣ, γιατί στον αγώνα ΑΤΛΑΣ Αγλαντζιάς – Ο ΚΟΡΜΑΚΙΤΗΣ (α΄ όμιλος) στις 11.12.2021, η ποδοσφαιρική ομάδα του καθυστέρησε να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο, που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση έναρξης του β΄ ημιχρόνου κατά 4΄ λεπτά, κατά παράβαση του άρθρου 36 του Κεφαλαίου ΧV και των άρθρων 8, 10, 11 και 13 του Κεφαλαίου ΧΙV της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2021 – 2022.

Η Δικαστική Επιτροπή έκρινε ότι η καταγγελία του διαιτητή έπρεπε να ήταν πιο συγκεκριμένη και κατατοπιστική, για να μπορέσει να κατανοήσει τη σοβαρότητα του αδικήματος.

 

Στην Έκθεση του Παρατηρητή του αγώνα, ουδόλως αναφέρεται το συγκεκριμένο καταγγελλόμενο γεγονός.

 

Το Σωματείο με επιστολή του, ημερομηνίας 17.12.2021, απολογήθηκε για το καταγγελλόμενο συμβάν.

 

Η Δικαστική Επιτροπή αφού εξέτασε τα πιο πάνω, αποφάσισε και επέβαλε στο Σωματείο την ποινή της Αυστηρής Επίπληξης.

  • α) Του Σωματείου ΠΑΟΚ Κλήρου για φτύσιμο από τους οπαδούς της ομάδας προς τους Διαιτητές μετά το τέλος του αγώνα ΠΑΟΚ Κλήρου – ΦΟΙΝΙΚΑΣ Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς στις 12.12.2021, κατά παράβαση του άρθρου 26 του Κεφαλαίου ΧV και των άρθρων 8 και 10 του Κεφαλαίου ΧΙV της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2021 – 2022.

β) Του Σωματείου ΠΑΟΚ Κλήρου για ρίψη αντικειμένων από οπαδούς της ομάδας μετά το τέλος του αγώνα ΠΑΟΚ Κλήρου – ΦΟΙΝΙΚΑΣ Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς στις 12.12.2021, (έριχναν νερά προς τους διαιτητές κατά την αποχώρηση τους από τον αγωνιστικό χώρο), κατά παράβαση του άρθρου 25 του Κεφαλαίου ΧV και των άρθρων 8 και 10 του Κεφαλαίου ΧΙV της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2021 – 2022.

Η Δικαστική Επιτροπή επεσήμανε ότι οι ενέργειες των οπαδών του συγκεκριμένου Σωματείου είναι απαράδεκτες και οι καταγγελίες που αντιμετωπίζει το Σωματείο, είναι από τις πιο σοβαρές, ιδιαίτερα αυτή του φτυσίματος.

 

Για να γίνει κατανοητή η αυστηρότητα με την οποία η Προκήρυξη αντιμετωπίζει το φτύσιμο, αναφέρεται η ποινή των 12 μηνών αποκλεισμού σε ποδοσφαιριστή για φτύσιμο προς διαιτητή, παρατηρητή ή γυμνασίαρχο του αγώνα.

 

Το Σωματείο με επιστολή του ημερομηνίας 19.12.2021, απολογείται για τη συμπεριφορά των οπαδών του και ζητά τη «μέγιστη δυνατή επιείκεια» από τη Δικαστική Επιτροπή για τις καταγγελίες που αντιμετωπίζει.

 

Η Δικαστική Επιτροπή αποφάσισε να επιδείξει αυτήν την επιείκεια που ζητά το Σωματείο και επέβαλε τις πιο κάτω ποινές:-

α) Για το φτύσιμο, πρόστιμο €350,00

β) Για τη ρίψη αντικειμένων, πρόστιμο €200,00

 

  • Της Ένστασης του Σωματείου ΕΘΝΙΚΟΣ Λατσιών, η οποία κατατέθηκε εμπρόθεσμα, για το κύρος του αγώνα ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ F.C. – ΕΘΝΙΚΟΣ Λατσιών στις 11.12.2021, λόγω αντικανονικότητας του γηπέδου.

Ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής κατατέθηκαν όλα τα έγγραφα που κατατέθηκαν τόσον από το ενιστάμενο Σωματείο του ΕΘΝΙΚΟΥ Λατσιών, όσον και από το καθ΄ου η Ένσταση Σωματείο, ως επίσης το Φύλλο Αγώνα, η Έκθεση του Παρατηρητή και η έγκριση του σταδίου από την ΚΟΠ στο οποίο διεξάχθηκε ο αγώνας.

Η Δικαστική Επιτροπή επεσήμανε ότι τα Σωματεία πρέπει να γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ ακαταλληλότητας και αντικανονικότητας ενός γηπέδου αγώνα.

 

Για την ακαταλληλότητα ενός γηπέδου, ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει τελεσίδικα είναι ο Διαιτητής του αγώνα, χωρίς η απόφαση του να επιδέχεται οποιαδήποτε αμφισβήτηση ή προσβολή σε δικαστικά σώματα.

 

Για την αντικανονικότητα ενός γηπέδου, πάλιν ο μοναδικός αρμόδιος να αποφασίσει τελεσίδικα, είναι ο Διαιτητής του αγώνα, όμως στην περίπτωση αυτή τα Σωματεία μπορούν να υποβάλουν ένσταση αναφορικά με την απόφαση του Διαιτητή, θα πρέπει όμως να δηλώσουν την πρόθεση τους μαζί με όλους τους λόγους στο Φύλλο Αγώνα πριν την έναρξη του αγώνα.

 

Τα άρθρα 48 και 49 του Κεφαλαίου VΙΙ, Στάδια και Διοργάνωση Αγώνα της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2021 – 2022, καθορίζουν τις περιπτώσεις που μπορούν να χαρακτηρίσουν ως αντικανονικό ένα γήπεδο και τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

 

Ίσως το Ενιστάμενο Σωματείο, κατά την υποβολή της Ένστασης του, να είχε υπόψη του το άρθρο 1 του πιο πάνω Κεφαλαίου, αλλά αγνόησε τα επόμενα άρθρα 2 και 8 που αναφέρουν καθαρά:-

 

    «2. Ανεξάρτητα των πιο πάνω, η Εκτελεστική Επιτροπή μπορεί να υποδείξει στάδιο για τη διεξαγωγή αγώνα ή αγώνων ή για το  

    υπόλοιπο του Πρωταθλήματος κατά την κρίση της.

 

  1. Όλες οι αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής αναφορικά με τα στάδια, θα είναι τελικές και δεν θα επιδέχονται προσβολής      

    οπουδήποτε.»

 

Ορθά το καθ΄ου η Ένσταση Σωματείο, με επιστολή του δικηγόρου του ημερομηνίας 17.12.2021, επισημαίνει το γεγονός ότι το συγκεκριμένο γήπεδο επιθεωρήθηκε και εγκρίθηκε από την ΚΟΠ και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΣΤΟΚ, διά του Προέδρου της Δρα Μαρίνου Κ. Τιμοθέου, με επιστολή της προς το καθ΄ου η Ένσταση Σωματείο ημερομηνίας 09.12.2021, ενημέρωνε ότι επιτρέπει τη διεξαγωγή του υπό κρίση αγώνα στο συγκεκριμένο γήπεδο.

 

Σημειώνουμε ότι ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής υπάρχουν κατατεθειμένα τόσο η επιστολή (email) της ΚΟΠ για έγκριση του γηπέδου, όσο και η πιο πάνω αναφερόμενη επιστολή του Δρα Μαρίνου Κ. Τιμοθέου.

 

Για όλους λοιπόν τους πιο πάνω λόγους, η Δικαστική Επιτροπή έκρινε και αποφάσισε ότι η Ένσταση του Σωματείου ΕΘΝΙΚΟΣ Λατσιών είναι αβάσιμη και ως εκ τούτου απορρίπτεται.  Το καταβληθέν παράβολο κατάσχεται.

 

Πέραν των πιο πάνω, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε ότι η Ένσταση αυτή θα μπορούσε να είχε απορριφθεί στο αρχικό της στάδιο για τους εξής 2 λόγους:-

 

α) Η αναφορά της πρόθεσης Ενστάσεως στο Φύλλο Αγώνα είναι γενική και αόριστη, χωρίς να αναφέρονται όλοι οι λόγοι όπως προβλέπεται στο άρθρο 49 (πιο πάνω).

 

β) Η πρόθεση Ένστασης στο Φύλλο Αγώνα δεν υπογράφεται από τον Αρχηγό του ενιστάμενου Σωματείου.

 

Η Δικαστική Επιτροπή όμως θεώρησε ορθό να δώσει μία ολοκληρωμένη επί της ουσίας Απόφαση, όπως έπραξε.