ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Αποφάσεις Δικαστικής Επιτροπής ΣΤΟΚ ημερομηνίας 13 Απριλίου 2022

dikastirio

 

 

Εκδικάστηκαν την Τετάρτη 13.04.2022 από τη Δικαστική Επιτροπή της ΣΤΟΚ, οι παραπομπές από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΟΚ:

 

  • Των Σωματείων ΚΕΔΡΟΣ Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας και ΕΘΝΙΚΟΣ Λατσιών, γιατί στον αγώνα ΚΕΔΡΟΣ Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας – ΕΘΝΙΚΟΣ Λατσιών (β΄ όμιλος) στις 02.04.2022, οπαδοί των ομάδων μετέφεραν και έριψαν επικίνδυνα αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο (κροτίδες) μετά το τέλος του αγώνα, κατά παράβαση των άρθρων 8 και 10 του Κεφαλαίου ΧΙV και των άρθρων 25, 34, 35, 56 και 57 του Κεφαλαίου ΧV της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2021 – 2022.

Τα δύο Σωματεία παραπέμφθηκαν ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής με την ίδια ακριβώς κατηγορία δηλαδή «για μεταφορά και ρίψη επικίνδυνων αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο (κροτίδες) από οπαδούς της ομάδας μετά το τέλος του αγώνα», στον μεταξύ τους αγώνα ημερομηνίας 02/04/2022.

 

Λόγω του ότι οι καταγγελίες εναντίον των Σωματείων αυτών προκύπτουν από τα ίδια γεγονότα όπως αυτά αναφέρονται στο Φύλλο Αγώνα από τον Διαιτητή και στην Έκθεση του Παρατηρητή του αγώνα, η Δικαστική Επιτροπή αποφάσισε να συνεκδικάσει τις παραπομπές εναντίον των Σωματείων.

 

Ο Διαιτητής στο Φύλλο Αγώνα αναφέρει γενικά και αόριστα ότι «Μετά το τέλος του αγώνα ρίχθηκαν κροτίδες στον αγωνιστικό χώρο».

 

Ο Παρατηρητής στην Έκθεσή του αναφέρει ότι «Μετά το τέλος του παιχνιδιού φίλαθλοι που δεν κατέστη δυνατό να εξακριβώσουμε ποιας από τις δυο ομάδες ήταν λόγω του ότι ήταν ανάμικτοι στην κερκίδα, έριξαν δυο κροτίδες στο γήπεδο χωρίς περαιτέρω προβλήματα».

 

Με βάση την ερμηνεία των Ορισμών του Κεφ. Ι της Προκήρυξης η έννοια «Γήπεδο» είναι ευρύτερη του «Αγωνιστικού χώρου» και ευρύτερη του Γηπέδου είναι η έννοια «Στάδιο». Οι αξιωματούχοι του αγώνα πρέπει να γνωρίζουν τις διακρίσεις αυτές και να τις περιγράφουν σωστά, ειδικά όταν γίνονται παραπομπές, γιατί η κάθε λεπτομέρεια στην περιγραφή, έχει και την ανάλογη βαρύτητα στις συνέπειες που ακολουθούν.

 

Τα δύο Σωματεία με ξεχωριστές επιστολές τους ημερομηνίας 11/04/2022, αναφέρονται στις εναντίον τους καταγγελίες και δίνουν τις δικές τους εξηγήσεις για τα γεγονότα. Σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα του αγώνα (1-1) έφερε άνοδο του Σωματείου ΕΘΝΙΚΟΣ στην Γ΄ Κατηγορία της ΚΟΠ. Ο αγώνας ήταν κρίσιμος αφού αμφότερες οι ομάδες διεκδικούσαν την άνοδο. Και τα δύο Σωματεία αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του αγώνα επικράτησε πλήρως πολιτισμένη ατμόσφαιρα σε ένα παιχνίδι που «διεκδικούσε δάφνες αθλητοπρέπειας εκατέρωθεν», όπως αναφέρεται.  

 

Το Σωματείο ΚΕΔΡΟΣ αναφέρει ότι μετά το τέλος του αγώνα ένας οπαδός του ΕΘΝΙΚΟΥ έριξε 1-2 κροτίδες στο γήπεδο, λόγω του ενθουσιασμού που τους διακατείχε για την άνοδό τους στην Γ΄ Κατηγορία, αλλά οι παράγοντες του ΕΘΝΙΚΟΥ φρόντισαν να τον σταματήσουν αμέσως. Το Σωματείο τους δεν είχε εμπλοκή σε καμιά περίπτωση στο συγκεκριμένο συμβάν.

 

Το Σωματείο ΕΘΝΙΚΟΣ, προς τιμή του, αναφέρει επί λέξει «Εννοείται ότι αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη σε σχέση με την κατηγορία, καθότι ο ανήλικος (που έριξε τις κροτίδες) ήταν φίλαθλός μας, ο δε Κέδρος Αγίας Μαρίνας, ουδεμία ευθύνη φέρει».

 

Με την ασάφεια και την αοριστία των γεγονότων όπως περιγράφονται από τους αξιωματούχους του αγώνα, υπήρχε ο κίνδυνος να τιμωρηθούν τα δύο Σωματεία με την ίδια ποινή και αυτό δεν θα ήταν δίκαιο, γιατί με βάση τους Κανονισμούς τα καταγγελλόμενα γεγονότα είναι σοβαρότατα και οι τιμωρίες βαρύτατες.

 

Ευτυχώς όμως οι επιστολές των Σωματείων, ιδιαίτερα αυτή του ΕΘΝΙΚΟΥ ξεκαθάρισαν την ευθύνη και το υπαίτιο Σωματείο. Για αυτή τη βοήθεια ο ΕΘΝΙΚΟΣ θα έχει την ανάλογη αντιμετώπιση από τη Δικαστική Επιτροπή στην παρούσα υπόθεση.

 

Με βάση τα πιο πάνω αναφερόμενα η καταγγελία εναντίον του Σωματείου ΚΕΔΡΟΣ απορρίπτεται και το Σωματείο αθωώνεται.

 

Το Σωματείο ΕΘΝΙΚΟΣ είχε κατά την τρέχουσα ποδοσφαιρική περίοδο 7 παραπομπές ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής για διάφορους λόγους. Δεν είναι μεν για παρόμοια παραπτώματα, αλλά 7 παραπομπές σε μια περίοδο είναι πολλές. Η ειλικρίνεια και η εντιμότητα όμως του Σωματείου, όπως περιγράφεται πιο πάνω λήφθηκε σοβαρά υπόψη από τη Δικαστική Επιτροπή κατά την επιμέτρηση της ποινής.

 

Ενόψει λοιπόν όλων των πιο πάνω και με τις ευχές της Δικαστικής Επιτροπής για Καλή Επιτυχία του ΕΘΝΙΚΟΥ την νέα Κατηγορία που θα συμμετέχει στη νέα ποδοσφαιρική περίοδο, επιβάλλεται στο Σωματείο πρόστιμο €100,00.

 

  • Του ποδοσφαιριστή του Σωματείου ΑΠΟΝΑ Ανάγυιας, Σάββα Νικολάου με Α.Μ.43560, γιατί στον αγώνα ΑΤΛΑΣ Αγλαντζιάς – ΑΠΟΝΑ Ανάγυιας (α΄ όμιλος) στις 02.04.2022, δέχθηκε κόκκινη κάρτα από το διαιτητή στο 34΄ λεπτό για βίαιη συμπεριφορά (λάκτισε με βίαιο τρόπο τον αντίπαλο στο γόνατο με τις τάπες μετά το σφύριγμα του διαιτητή), κατά παράβαση των Κανονισμών της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2021 – 2022.

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρία της η Δικαστική Επιτροπή ασχολήθηκε με τη λεπτή διάκριση μεταξύ των άρθρων 58.2 και 58.3 του Κεφ. XV της Προκήρυξης.

 

Στην προηγούμενη συνεδρία της η Δικαστική Επιτροπή αναφορικά με τον ποδοσφαιριστή Αλέξανδρο Δύναμο (ΑΕΝ Αγίου Γεωργίου Βρυσούλλων Αχερίτου), ο οποίος αποβλήθηκε γιατί λάκτισε βίαια αντίπαλο ποδοσφαιριστή, με βάση τις λεπτομέρειες του παραπτώματος όπως τις περιέγραψε ο Διαιτητής, ενέταξε το παράπτωμα στο άρθρο 58.2 ως αντιαθλητικό παιχνίδι (serious foul) και τιμώρησε επιπλέον τον ποδοσφαιριστή με €200,00 πρόστιμο.

 

Στην προκειμένη περίπτωση και με βάση πάλι τις περιγραφόμενες από τον Διαιτητή λεπτομέρειες του παραπτώματος, αυτό εντάσσεται στο άρθρο 58.3 ως αντιαθλητική συμπεριφορά (violence), η οποία επιφέρει σοβαρότερες συνέπειες από αυτές του άρθρου 58.2.

 

Το άρθρο 58.3 προβλέπει τιμωρία του αποβληθέντα ποδοσφαιριστή πέραν του αυτόματου αποκλεισμού των 2 αγωνιστικών, με επιπλέον τιμωρία τουλάχιστον 2 αγωνιστικών αποκλεισμού και πρόστιμο.

 

Τόσο το Σωματείο όσο και ο ποδοσφαιριστής με ξεχωριστές επιστολές τους ημερομηνίας 05/04/2022 απολογούνται και εκφράζουν τη λύπη τους για τη συμπεριφορά του αποβληθέντα. Ο ποδοσφαιριστής επιπλέον αναφέρει ότι δεν έχει κτυπήσει ξανά αντίπαλο ποδοσφαιριστή, ούτε έχει παραπεμφθεί ξανά για παρόμοιο γεγονός.

 

Το παράδοξο με τις επιστολές αυτές είναι ότι ενώ φέρουν ημερομηνία 05/04/2022, έφτασαν ηλεκτρονικά στα γραφεία της Συνομοσπονδίας στις 12/04/2022 και ώρα 7:55 μ.μ. και εκτός προθεσμίας όπως καθορίστηκε στην ειδοποίησης της Συνομοσπονδίας ημερομηνίας 07/04/2022. Η Συνομοσπονδία με επιστολή της προς το Σωματείο ΑΠΟΝΑ ημερομηνίας 07/04/2022, η οποία αποστάληκε ηλεκτρονικά την ίδια μέρα και ώρα 08:20 π.μ. καλούσε το Σωματείο (και κατά συνέπεια και τον ποδοσφαιριστή) να καταθέσουν οτιδήποτε είχαν να δηλώσουν για την υπόθεση μέχρι τις 10:00 π.μ. της Δευτέρας 11/04/2022. Τώρα για το ότι απάντησαν (στις 05/04/2022) πριν παραπεμφθούν (στις 07/04/2022) η Δικαστική Επιτροπή το εξέλαβε ως τυπογραφικό λάθος. Τα Σωματεία όμως πρέπει να είναι πιο προσεκτικά στην αλληλογραφία τους για τέτοια σοβαρά θέματα.

 

Εν πάση περιπτώσει η Δικαστική Επιτροπή αποδέκτηκε τις απολογίες ως ειλικρινείς και τις έλαβε υπόψη στην επιμέτρηση της ποινής στο σημείο που η ποινή το επιτρέπει.

 

Δεν αναφέρθηκαν προηγούμενα για τον ποδοσφαιριστή από την ΣΤΟΚ.

 

Ενόψει όλων των πιο πάνω:

 

Επιβάλλεται επιπλέον ποινή αποκλεισμού 2 αγωνιστικών και πρόστιμο €150,00.