ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Αποφάσεις Δικαστικής Επιτροπής ΣΤΟΚ ημερομηνίας 6 Απριλίου 2022

dikastiki2022

 

Εκδικάστηκαν την Τετάρτη 06.04.2022 από τη Δικαστική Επιτροπή της ΣΤΟΚ, οι παραπομπές από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΟΚ:

 

  • Για απόφαση της τύχης του αγώνα ΦΟΙΝΙΚΑΣ Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς – ΠΑΟΚ Κλήρου (Β΄ όμιλος) στις 26.03.2022, αφού η ομάδα του ΠΑΟΚ Κλήρου με επιστολή της δήλωνε ότι αδυνατεί να προσέλθει στον εν λόγω προγραμματισμένο αγώνα, ως αποτέλεσμα ο αγώνας να μην διεξαχθεί, κατά παράβαση της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2021 – 2022.
  • Του Σωματείου ΠΑΟΚ Κλήρου, για τον αγώνα ΦΟΙΝΙΚΑΣ Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς – ΠΑΟΚ Κλήρου (β΄ όμιλος), ημερομηνίας 26.03.2022, γιατί με την επιστολή του ημερομηνίας 23.03.2022 που δήλωνε ότι αδυνατεί να κατέλθει στον εν λόγω αγώνα, είχε ως αποτέλεσμα ο αγώνας αυτός να μην διεξαχθεί, κατά παράβαση των Κανονισμών της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2021 – 2022.

Τα άρθρα 9 και 10 του Κεφαλαίου VΙ της Προκήρυξης καθορίζουν τις «Συνέπειες μη καθόδου ομάδας σε αγώνα».

 

Ειδικά το άρθρο 9 καθορίζει:

 

«9.    Ομάδα που δεν κατέρχεται στο γήπεδο για να λάβει μέρος σε αγώνα Πρωταθλήματος ή ομάδα που κατέρχεται σε αγώνα πρωταθλήματος με λιγότερους από επτά ποδοσφαιριστές θα έχει τις εξής άμεσες συνέπειες:

          

9.1.     Ο αγώνας θα κατακυρωθεί με αποτέλεσμα 3-0 υπέρ της αντιπάλου.

 

9.2.     Θα παραπέμπεται στη Δικαστική Επιτροπή για εκδίκαση και επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.

 

9.3.     Θα καταβάλλει πρόσθετα στην αντίπαλο όλα τα πραγματικά και λογικά έξοδα που τυχόν υπέστη λόγω της μη διεξαγωγής του αγώνα. (Παραδείγματος χάριν, όχι όμως εξαντλητικά, αναφέρονται τα έξοδα για έξοδα διακίνησης, έξοδα διαιτησίας, έξοδα σταδίου κλπ.)

 

9.4.     Αν η ομάδα που δεν κατέρχεται στο γήπεδο είναι η γηπεδούχος ομάδα, όλες οι εισπράξεις του αγώνα περιέρχονται στο ταμείο της ΣΤΟΚ.»

 

Ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής παραπέμφθηκε η τύχη του πιο πάνω αγώνα μετά τη γραπτή δήλωση του Σωματείου ΠΑΟΚ Κλήρου ημερομηνίας 23/03/2022, ότι αδυνατεί να κατέλθει στον εν λόγω αγώνα. Παράλληλα παραπέμπεται στη Δικαστική Επιτροπή από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΟΚ το Σωματείο ΠΑΟΚ Κλήρου για τη μη κάθοδό του στον εν λόγω αγώνα.

 

Ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής δεν υπάρχει οποιαδήποτε εκκρεμούσα οικονομική απαίτηση εναντίον του καταγγελλόμενου Σωματείου, που προέκυψε από τη μη διεξαγωγή του αγώνα, η οποία εν πάση περιπτώσει θα έπρεπε να είχε υποβληθεί με βάση το προαναφερθέν άρθρο 10 του Κεφαλαίου VI της Προκήρυξης.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΟΚ ενημέρωσε γραπτώς τη Δικαστική Επιτροπή ότι το καταγγελλόμενο Σωματείο έλαβε μέρος στον τελευταίο αγώνα Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ στις 02/04/2022.

 

Το Σωματείο ΠΑΟΚ Κλήρου με επιστολή του ημερομηνίας 04/04/2022 εξηγεί τους λόγους της αδυναμίας του να συμμετάσχει στον αγώνα της 26/03/2022 εναντίον του ΦΟΙΝΙΚΑ και απολογείται για το γεγονός αυτό.

 

Με βάση όλα τα πιο πάνω ο υπό κρίση αγώνας κατακυρώνεται με σκορ 3-0 υπέρ του Σωματείου ΦΟΙΝΙΚΑΣ Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς.

 

Επιβάλλεται στο Σωματείο ΠΑΟΚ πρόστιμο €150,00.

 

  • Του ποδοσφαιριστή του Σωματείου ΠΡΟΟΔΟΣ Καϊμακλίου, Μάριου Νικολάου με Α.Μ.39550, γιατί στον αγώνα ΕΛΠΙΔΑ Αστρομερίτη – ΠΡΟΟΔΟΣ Καϊμακλίου (β΄ όμιλος) στις 26.03.2022, δέχθηκε κόκκινη κάρτα από το διαιτητή στο 80΄ λεπτό για στέρηση καθαρής ευκαιρίας επίτευξης τέρματος (τράβηξε από τη φανέλα τον αντίπαλο ποδοσφαιριστή με αποτέλεσμα να του στερήσει καθαρή ευκαιρία επίτευξης τέρματος), κατά παράβαση των Κανονισμών της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2021 – 2022.

Ο αποβληθείς ποδοσφαιριστής με μια πραγματικά απολογητική του επιστολή ημερομηνίας 03/04/2022 και προς τιμή του, απολογείται για την αποβολή του.

 

Παρά το ότι η αποβολή του οφείλεται σε «τεχνικό θέμα» εντούτοις αναφέρει ότι σωστά τον απέβαλε ο διαιτητής και απονέμει τα εύσημα στους αντιπάλους του που τήρησαν το fair play μετά την αποβολή του.

 

Μπράβο του! Δεν είναι συνηθισμένη η Δικαστική Επιτροπή σε τέτοιου είδους συμπεριφορές.

 

Προς επιβράβευση της συμπεριφοράς του αυτής δεν επιβάλλεται στον ποδοσφαιριστή οποιαδήποτε ποινή, πέραν του αυτόματου αποκλεισμού.

  • Του ποδοσφαιριστή του Σωματείου ΚΟΡΝΟΣ F.C. 2013, Φίλιππου Παουλλή με Α.Μ.34416, γιατί στον αγώνα ΑΕΠ Πολεμιδιών  –  ΚΟΡΝΟΣ F.C. 2013 (α΄ όμιλος) στις 26.03.2022, δέχθηκε κόκκινη κάρτα από το διαιτητή στο 90΄ λεπτό για χρησιμοποίηση επιθετικής, υβριστικής ή προσβλητικής γλώσσας και/ή χειρονομίες (Στις καθυστερήσεις έσπρωξε το διαιτητή λέγοντας του «είσαι φοϊτσιάρης» και ακολούθως του άρπαξε το σφυρί με επιθετικό τρόπο και του είπε «είσαι πούττος». Μετά το τέλος του αγώνα του απολογήθηκε εμφανώς μετανοιωμένος), κατά παράβαση των Κανονισμών της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2021 – 2022.

Με βάση τα άρθρα 21 και 22 του Κεφαλαίου XV. Πειθαρχικά και άλλα Παραπτώματα της Προκήρυξης, τέτοιες συμπεριφορές που επέδειξε ο αποβληθείς ποδοσφαιριστής τιμωρούνται, πέραν του αυτόματου αποκλεισμού, με τουλάχιστον 6 μήνες αποκλεισμό, όπου υπολογίζεται μόνο ο ενεργός ποδοσφαιρικός χρόνος και πρόστιμο.

 

Η κωδικοποίηση των ποινών δεν δίνει την ευχέρεια στη Δικαστική Επιτροπή να διαφοροποιήσει κατ΄ελάχιστον τις προβλεπόμενες ποινές αποκλεισμού. Μπορεί όμως η Δικαστική Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα κάθε υπόθεσης ξεχωριστά, να διαφοροποιήσει την ποινή του προστίμου.

 

Τόσο ο ποδοσφαιριστής όσο και το Σωματείο του με ξεχωριστές επιστολές τους ημερομηνίας 31/03/2022 απολογούνται για τη συμπεριφορά του αποβληθέντα. Τα αναφερόμενα όμως από τον ποδοσφαιριστή ότι είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής της ομάδας του (36 χρονών), ότι ο ίδιος εξομαλύνει και ηρεμεί τα πνεύματα των συμποδοσφαιριστών του όταν υπάρχει ένταση εντός του αγωνιστικού χώρου και ότι οι ποδοσφαιριστές οφείλουν να σέβονται και να υπακούσουν στις αποφάσεις του Διαιτητή, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την επιδειχθείσα συμπεριφορά του προς τον Διαιτητή πριν και μετά την επίδειξη προς αυτόν της κόκκινης κάρτας.

 

Ο ποδοσφαιριστής δηλώνει περαιτέρω ότι η επιδειχθείσα συμπεριφορά του δεν αντιπροσωπεύει σε καμιά περίπτωση τον χαρακτήρα του και ότι νιώθει βαθιά μετανιωμένος, γεγονός που αποδέχεται η Δικαστική Επιτροπή εφόσον ο ποδοσφαιριστής απολογήθηκε ειλικρινά στον Διαιτητή μετά το τέλος του αγώνα, όπως αναφέρουν στις Εκθέσεις τους ο Διαιτητής και ο Παρατηρητής του αγώνα.

 

Αναφέρθηκε ένα παλιό αλλά πολύ σοβαρό προηγούμενο του καταγγελλόμενου το 2014, με επιπλέον ποινή αποκλεισμού 6 αγωνιστικών και προστίμου €400,00.

 

Έχοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω:

 

Επιβάλλεται επιπλέον ποινή αποκλεισμού μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022 και  €200,00 πρόστιμο.

 

  • Του ποδοσφαιριστή του Σωματείου ΕΘΝΙΚΟΣ Λατσιών, Σταύρου Ερωτοκρίτου με Α.Μ.44327, γιατί στον αγώνα ΕΘΝΙΚΟΣ Λατσιών – ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ F.C. (β΄ όμιλος) στις 26.03.2022, δέχθηκε κόκκινη κάρτα από το διαιτητή στο 28΄ λεπτό για στέρηση καθαρής ευκαιρίας επίτευξης τέρματος (Σκόπιμο χέρι.  Αυτό δεν ισχύει για τερματοφύλακα που βρίσκεται στη δική του περιοχή.», κατά παράβαση των Κανονισμών της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2021 – 2022.

Δεν αναφέρθηκαν προηγούμενα του αποβληθέντα.

 

Ο ποδοσφαιριστής δεν απέστειλε οποιαδήποτε επεξηγηματική ή απολογητική επιστολή.

 

Επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο €100,00.

 

  • Του ποδοσφαιριστή του Σωματείου ΑΕΝ Αγίου Γεωργίου Βρυσούλλων/Αχερίτου, Αλέξανδρου Δύναμου με Α.Μ.46760, γιατί στον αγώνα ΑΕΝ Αγίου Γεωργίου Βρυσούλλων/Αχερίτου – ΚΕΔΡΟΣ Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας (β΄ όμιλος) στις 26.03.2022, δέχθηκε κόκκινη κάρτα από το διαιτητή στο 85΄ λεπτό για σοβαρό παραβατικό παιχνίδι (Λάκτισε βίαια αντίπαλο ποδοσφαιριστή με τις σχάρες των παπουτσιών του και με δύναμη λάκτισε βίαια τον αντίπαλο στον αστράγαλο), κατά παράβαση των Κανονισμών της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2021 – 2022.

Η καταγγελλόμενη ενέργεια του αποβληθέντα ποδοσφαιριστή (serious foul), εντάσσεται στο αντιαθλητικό παιχνίδι και κατά συνέπεια στο άρθρο 58.2 του Κεφ. XV της Προκήρυξης.

 

Για πληροφόρηση των Σωματείων, αναφέρουμε ξανά τη διαφοροποίηση του άρθρου αυτού με το άρθρο 58.3 όπου διαφοροποιείται προς τα πάνω η ποινή γιατί αναφέρεται σε αντιαθλητική συμπεριφορά κατά αντιπάλου (violence).

 

Δεν αναφέρθηκαν προηγούμενα του αποβληθέντα.

 

Ο ποδοσφαιριστής δεν απέστειλε οποιαδήποτε επεξηγηματική ή απολογητική επιστολή.

 

Επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο €200,00.

 

  • Του Προπονητή του Σωματείου ΚΕΔΡΟΣ Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας, Ιωνά Κούσιης με Α.Μ.928, γιατί στον αγώνα ΑΕΝ Αγίου Γεωργίου Βρυσούλλων/Αχερίτου – ΚΕΔΡΟΣ Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας (β΄ όμιλος) στις 26.03.2022, δέχθηκε κόκκινη κάρτα από το διαιτητή στο 86΄ λεπτό για ανεπαρκή συμπεριφορά στον πάγκο και μετά την αποβολή του επέδειξε αντιαθλητική συμπεριφορά (Εξήλθε από τα αποδυτήρια και προσπαθούσε να δώσει οδηγίες στους ποδοσφαιριστές του. Χρειάστηκε η επέμβαση του Γυμνασίαρχου), κατά παράβαση των άρθρων 9 και 10 του Κεφαλαίου ΧΙΙΙ και των άρθρων 36 και 37 του Κεφαλαίου ΧV της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2021 – 2022.

Ο αποβληθείς Προπονητής ενώ είχε δεχτεί κίτρινη κάρτα για αντιαθλητική συμπεριφορά, ακολούθως δέχτηκε απευθείας κόκκινη κάρτα γιατί εισήλθε στο γήπεδο και προκαλούσε αντίπαλους ποδοσφαιριστές. Όταν πήγε στα αποδυτήρια μετά την αποβολή του αντί να παραμείνει σε αυτά, εξήλθε των αποδυτηρίων και προσπαθούσε από μακριά να δώσει οδηγίες στους ποδοσφαιριστές του. Χρειάστηκε η επέμβαση του Γυμνασίαρχου για να παραμείνει στα αποδυτήρια. Όπως αναφέρει ο Διαιτητής στο Φύλλο Αγώνα, μετά το τέλος του αγώνα ο αποβληθείς πήγε στα αποδυτήρια και απολογήθηκε στον Διαιτητή για τη συμπεριφορά του.

 

Οι ενέργειες του αποβληθέντα Προπονητή όπως περιγράφονται είναι επιπόλαιες και ανώριμες και δεν συμβαδίζουν με τα καθήκοντα ενός Προπονητή.

 

Η Δικαστική Επιτροπή, όπως ανέφερε και σε προηγούμενες αποφάσεις της, θεωρεί τον ρόλο του Προπονητή πρωτεύοντα για την τήρηση της τάξης και της πειθαρχίας σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Αυτός που πρέπει να καθοδηγεί μεγάλο αριθμό ποδοσφαιριστών στο εύ αγωνίζεσθαι (αργότερα το είπαν fair play!) δεν μπορεί να συμπεριφέρεται όπως ο αποβληθείς Προπονητής. Οι ενέργειές του τυγχάνουν της αποδοκιμασίας της Δικαστικής Επιτροπής.

 

Έχουν αναφερθεί 2 προηγούμενα του αποβληθέντα:

 α)           29/09/2018         Αποβλήθηκε για έντονες διαμαρτυρίες.

                                                               Δεν επιβλήθηκε επιπλέον ποινή.

 β)            03/10/2018         Αποβλήθηκε για έντονες διαμαρτυρίες.

                                                                Του επιβλήθηκε επιπλέον πρόστιμο €100,00.

 Ο αποβληθείς δεν απέστειλε στη Δικαστική Επιτροπή οποιαδήποτε επεξηγηματική ή απολογητική επιστολή.

 

Επιβάλλεται επιπλέον ποινή αποκλεισμού 2 αγωνιστικών και €350,00 πρόστιμο.