ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Αποφάσεις Δικαστικής Επιτροπής ΣΤΟΚ ημερομηνίας 02 Μαρτίου 2022

dikastirio copy 1

 

 

Εκδικάστηκαν την Τετάρτη 02.03.2022 από τη Δικαστική Επιτροπή της ΣΤΟΚ, οι παραπομπές από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΟΚ:

 

  • Του ποδοσφαιριστή του Σωματείου ΟΡΦΕΑΣ Λευκωσίας Safouesse Gloire Frederic με Α.Μ.298694, γιατί στον αγώνα ΟΡΦΕΑΣ Λευκωσίας – Ο ΚΟΡΜΑΚΙΤΗΣ (α΄ όμιλος) στις 19.02.2022, δέχθηκε κόκκινη κάρτα από το διαιτητή στο 87΄ λεπτό για βίαιη συμπεριφορά (Κτύπησε με το κεφάλι – κουτουλιά – αντίπαλο ποδοσφαιριστή, ενώ η μπάλα ήταν εκτός παιχνιδιού), κατά παράβαση των Κανονισμών της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2021 – 2022.

Η αντιαθλητική αυτή συμπεριφορά που επέδειξε ο καταγγελλόμενος ποδοσφαιριστής, με βάση την Προκήρυξη τιμωρείται, πέραν του αυτόματου αποκλεισμού των 2 αγωνιστικών, με επιπλέον ποινή τουλάχιστον 2 αγώνων και πρόστιμο.

 

Το Σωματείο με επιστολή του ημερομηνίας 28/02/2022 απολογείται για τη συμπεριφορά του ποδοσφαιριστή του, την οποία «καταδικάζουμε με πάθος», όπως αναφέρουν. Μας πληροφορούν μάλιστα ότι ο καταγγελλόμενος ποδοσφαιριστής εγκατέλειψε ήδη το Σωματείο του και την Κύπρο και επέστρεψε στην πατρίδα του, μη αντέχοντας άλλο τον εκφοβισμό και τον ρατσισμό (bullying) που υφίστατο λόγω του χρώματος του δέρματός του, εκφοβισμό που υπέστη και στον υπό κρίση αγώνα χωρίς να προστατευθεί από τον Διαιτητή του αγώνα, όπως αναφέρουν.

 

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς του Σωματείου για ρατσιστική συμπεριφορά έναντι του ποδοσφαιριστή του (καταγγελλόμενου) η Δικαστική Επιτροπή αναφέρει ότι το θέμα αυτό αφορά τον Πειθαρχικό Εισαγγελέα της ΚΟΠ, ο οποίος ετοιμάζει τις παραπομπές προς την Δικαστική Επιτροπή.

 

Η Δικαστική Επιτροπή δεν έχει ενώπιον της τέτοιου είδους παραπομπή για να εκδικάσει και δεν έχει το δικαίωμα να προβεί σε διερευνητικές εξετάσεις, παρά μόνο να εκδικάσει τις παραπομπές του Πειθαρχικού Εισαγγελέα.

 

Για κατανόηση της ισχύουσας διαδικασίας η Δικαστική Επιτροπή αναφέρει, με την ευκαιρία αυτή, την ακολουθούμενη από την Δικαστική Επιτροπή διαδικασία για την εκδίκαση μιας υπόθεσης:

 

α)       Το Πρωτάθλημα Επίλεκτης Κατηγορίας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), στο οποίο συμμετέχει και το Σωματείο ΟΡΦΕΑΣ Λευκωσίας, διεξάγεται υπό την αιγίδα της Συνομοσπονδίας Τοπικών Ομοσπονδιών Κύπρου (ΣΤΟΚ) με βάση σχετική Προκήρυξη.

 

β)       Η Δικαστική Επιτροπή (Δ.Ε.) της ΣΤΟΚ είναι ανεξάρτητο δικαστικό σώμα της ΣΤΟΚ επιφορτισμένο με την εκδίκαση πειθαρχικών παραπτωμάτων, σωματείων, ποδοσφαιριστών, παραγόντων κτλ.

 

γ)       Η εκδίκαση γίνεται μετά από παραπομπή στην Δ.Ε. που γίνεται από τον Πειθαρχικό Εισαγγελέα της ΚΟΠ και αφού διερευνήσει και μελετήσει τα σχετικά Φύλλα Αγώνων (Φ/Α) και όλα τα γεγονότα που έχει ενώπιόν του για κάθε υπόθεση.

 

δ)       Η εκδίκαση κάθε υπόθεσης ολοκληρώνεται με την έκδοση απόφασης της Δ.Ε. μετά από μελέτη όλων των ενώπιόν της γεγονότων και στοιχείων.

 

Εν πάση περιπτώσει με οδηγίες της Δικαστικής Επιτροπής ζητήθηκαν διευκρινήσεις από τον Διαιτητή και τον Παρατηρητή του αγώνα, αναφορικά με τις καταγγελίες του Σωματείου. Και οι δύο διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του Σωματίου για bullying.

 

Επισημαίνεται για άλλη μια φορά ότι οι ρατσιστικές συμπεριφορές και ο εκφοβισμός επιφέρουν βαρύτατες τιμωρίες και συνέπειες στους παραβάτες, όταν γίνεται παραπομπή τους στην Δικαστική Επιτροπή.

 

Επιβάλλεται επιπλέον ποινή 2 αγωνιστικών αποκλεισμού και €200,00 πρόστιμο.

 

  • Του Τραυματιοφορέα του Σωματείου ΑΣΠΙΣ Πύλας κου Παναγιώτη Μουτσούρη, γιατί στον αγώνα ΑΣΠΙΣ Πύλας – ΑΠΕΑ Ακρωτηρίου (α΄ όμιλος) στις 19.02.2022, δέχθηκε κόκκινη κάρτα από το διαιτητή στο 33΄ λεπτό λόγω του ότι εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο διαμαρτυρόμενος προς το διαιτητή, κατά παράβαση των Κανονισμών της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2021 – 2022.

Το Σωματείο με επιστολή του ημερομηνίας 25/02/2022 απολογείται για τη συμπεριφορά του καταγγελλόμενου και αναφέρει ότι ήταν ένα μεμονωμένο επεισόδιο, όπου ο καταγγελλόμενος φώναζε μόνο τη λέξη «πέναλτυ» και «εισήλθε εντός της πλάγιας γραμμής διαμαρτυρόμενος».

 

Σε κάθε αγώνα ο Τραυματιοφορέας έχει να επιτελέσει, ανά πάσα στιγμή, ένα πολύ σοβαρό και υπεύθυνο καθήκον και όχι φυσικά να διαμαρτύρεται για τις αποφάσεις των διαιτητών και να εισέρχεται στο γήπεδο.

 

Λήφθηκε σοβαρά υπόψη η απολογία.

 

Επιβάλλεται επιπλέον ποινή €150,00 προστίμου.

 

  • Του Λοιπού Προσωπικού του Σωματείου ΘΟΙ/ΑΕΚ Λειβαδιών, κου Αντρέα Ζάκου, γιατί στον αγώνα ΘΟΙ/ΑΕΚ Λειβαδιών – ΟΛΥΜΠΟΣ Ξυλοφάγου (α΄ όμιλος) στις 19.02.2022, δέχθηκε κόκκινη κάρτα από το διαιτητή στο 87΄ λεπτό για επίδειξη ανεπαρκής συμπεριφοράς (εισήλθε εντός αγωνιστικού χώρου φεύγοντας από την τεχνική περιοχή της ομάδας του, για να διαμαρτυρηθεί έντονα στο διαιτητή), κατά παράβαση των Κανονισμών της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2021 – 2022.

Η καταγγελία αφορά είσοδο του αποβληθέντα στον αγωνιστικό χώρο, αφού έφυγε από την τεχνική περιοχή της ομάδας του, για να διαμαρτυρηθεί έντονα.

 

Με το χαρακτηρισμό του αποβληθέντα στην καταγγελία ως «Λοιπό Προσωπικό», δεν μπορεί η Δικαστική Επιτροπή να κατανοήσει την ιδιότητα και τα καθήκοντα του καταγγελλόμενου στον αγωνιστικό χώρο.

 

Με την ευκαιρία αυτή η Δικαστική Επιτροπή σημειώνει ότι, επειδή παρουσιάζονται τον τελευταίο καιρό πολλοί καταγγελλόμενοι στην Δικαστική Επιτροπή ως «Λοιπό Προσωπικό», η Δικαστική Επιτροπή εισηγείται όπως με πρωτοβουλία της ΣΤΟΚ γίνει μια τέτοια ρύθμιση στο σύστημα Comet, ούτως ώστε να είναι ξεκάθαρη η ιδιότητα του καθενός που βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο και χαρακτηρίζεται με τον γενικό όρο «Λοιπό Προσωπικό». Η απονομή της δικαιοσύνης από την Δικαστική Επιτροπή θα γίνεται έτσι πιο δίκαια και πιο εύκολα.

 

Επιβάλλεται επιπλέον ποινή €200,00 προστίμου.

 

  • Του Προπονητή του Σωματείου ΟΛΥΜΠΟΣ Ξυλοφάγου, κου Δημήτρη Παπαγεωργίου, γιατί στον αγώνα ΘΟΙ/ΑΕΚ Λειβαδιών – ΟΛΥΜΠΟΣ Ξυλοφάγου (α΄ όμιλος) στις 19.02.2022, δέχθηκε κόκκινη κάρτα από το διαιτητή στο 43΄ λεπτό για επίδειξη ανεπαρκής συμπεριφοράς (ενώ παρατηρήθηκε με κίτρινη κάρτα στο 43΄ λεπτό για ειρωνεία, αμέσως μετά αποκάλεσε το διαιτητή «ηλίθιο»), κατά παράβαση των Κανονισμών της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2021 – 2022.

Η αντιαθλητική συμπεριφορά προς τον Διαιτητή τιμωρείται, με βάση την Προκήρυξη, με ποινή τουλάχιστον 4 αγωνιστικών αποκλεισμού και πρόστιμο, πέραν του αυτόματου αποκλεισμού των 2 αγωνιστικών.

 

Στην προκειμένη περίπτωση ο καταγγελλόμενος Προπονητής μετά την επιδειχθείσα σε αυτόν κίτρινη κάρτα στο 43’ για ειρωνεία του Διαιτητή, εξύβρισε τον Διαιτητή με την λέξη «Ηλίθιε» με αποτέλεσμα να αποβληθεί με απευθείας κόκκινη κάρτα.

 

Η Δικαστική Επιτροπή σε πολλές αποφάσεις της επεσήμανε τον σημαντικότατο ρόλο ενός Προπονητή τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου. Δεν επιτρέπεται αυτός που πρέπει να είναι υπόδειγμα και καθοδηγητής του έργου και της συμπεριφοράς ενός μεγάλου αριθμού ατόμων (ποδοσφαιριστών) να συμπεριφέρονται με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε ο καταγγελλόμενος.

 

Ο καταγγελλόμενος έχει 2 προηγούμενες καταγγελίες της ποδοσφαιρικής περιόδου 2018-2019, στις οποίες τιμωρήθηκε με πρόστιμο €300,00 και €450,00 αντίστοιχα.

 

Επιβάλλεται επιπλέον ποινή 4 αγωνιστικών αποκλεισμού και €250,00 πρόστιμο.