Ιστορία

ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

  1. Σπάρτακος Κιτίου
  2. Δυναμό Περβολιών
  3. Κόκκινος Αστέρας Μενεού
  4. ΕΔΟΝ Λειβαδιών
  5. ΝΕΑ ΓΕΝΕΑ Τερσεφάνου
  6. Δάφνη Τρούλλων
  7. ΟΡΦΕΑΣ Αθηένου
  8. Όλυμπος Ξυλοφάγου
  9. Ομόνοια Ορμήδειας
  10. ΕΔΟΝ Ξυλοτύμπου
  11. ΕΔΟΝ Κόρνου
  12. ΕΔΟΝ Ψευδά
  13. ΘΥΕΛΛΑ Δρομολαξιάς
  14. ΑΣΠΙΣ Πύλας 
  15. ΑΕΚ Καλοψύδας

Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΕΠΕΛ

Η περίοδος 1970-1990 μπορεί να χαρακτηριστεί ως «η χρυσή εποχή της ΕΠΕΛ» αφού σε αυτή την εικοσαετία η ομοσπονδία μας γνώρισε άνθηση και μια σειρά από μεγάλες επιτυχίες.

Ήταν η περίοδος όπου εκτυλίχθηκε μια μεγάλη εκστρατεία εκ μέρους των τότε Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΠΕΛ για συμμετοχή μιας πλειάδας ποδοσφαιρικών ομάδων στα πρωταθλήματά της ομοσπονδίας μας, με αποτέλεσμα να ενθαρρυνθεί και να υποστηριχτεί η δημιουργία πολλών σωματείων στις κοινότητες αλλά και στην ίδια την πόλη της Λάρνακας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πρωταθλήματα της ΕΠΕΛ δραστηριοποιούνταν σωματεία που έχουν πλέον δυστυχώς αναστείλει τη λειτουργία τους, όπως:

  • Αναγέννηση Αγίου Ιωάννη που έφθασε μέχρι την Β΄ κατηγορία της Κ.Ο.Π.
  • Θύελλα Δρομολαξιάς που αγωνίστηκε στην Δ’ κατηγορία της ΚΟΠ
  • Α.Π.Ο.Π. Προδρόμου με πολλές πρώτες θέσεις στα πρωταθλήματα της Σ.Τ.Ο.Κ.
  • Προμηθέας Δροσιάς
  • Α.Ο.Λ. Λιμανιού
  • Α.Ε.Κ. Καλιφατζιών
  • ΚΑΟΝ Καλαβασού
  • ΑΕΜ Μαζωτού
  • Γόλγοι Αθηένου
  • Πρόοδος – ΕΔΟΝ Λάρνακας

Όλα τα σωματεία που αναφέρθηκαν συγκροτούσαν μια πολύ ισχυρή ομοσπονδία με πρωταγωνιστικούς ρόλους στο Παγκύπριο Αγροτικό ποδόσφαιρο και με μια σειρά από θεσμούς και καινοτομίες.

Για πρώτη φορά τη δεκαετία του 70’ εφαρμόστηκε ο θεσμός της βράβευσης των πρωταθλητών και των τιμηθέντων κατά την διάρκεια της ποδοσφαιρικής χρονιάς.

Μια σημαντική καινοτομία ήταν και οι διοργανώσεις σεμιναρίων διαιτησίας και προπονητικής, πρώτων βοηθειών και προβολής αθλητικών αγώνων στα οικήματα των σωματείων.

Η ΕΠΕΛ παρότρυνε ακόμη τα σωματεία της για προώθηση, πέραν από το ποδόσφαιρο, του πολιτισμού, των  ηθών και των εθίμων της Κύπρου μέσω των χορευτικών συγκροτημάτων και ομίλων θεάτρου.

Εκτός από τις δραστηριότητες εντός Κύπρου, η ΕΠΕΛ προώθησε και την σύσφιξη των σχέσεων και πέρα από τα σύνορα της Κύπρου, ιδιαίτερα με την φίλη χώρα Βουλγαρία, όπου και αντάλλασε φιλοξενία με βουλγάρικες ομάδες κατά σειρά ετών.

Σε αυτές τις δεκαετίες η ΕΠΕΛ δεν πρωταγωνιστούσε μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και γενικά στην οργάνωση των υποδομών και των θεσμών του αγροτικού ποδοσφαίρου σε συνεργασία και με άλλες Ομοσπονδίες, κάτι που τελικά οδήγησε στη δημιουργία της ΣΤΟΚ το 1977.