ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Αποφάσεις Δικαστικής Επιτροπής ΣΤΟΚ ημερομηνίας 6 Μαρτίου 2024

Εκδικάστηκαν την Τετάρτη 06.03.2024 από τη Δικαστική Επιτροπή της ΣΤΟΚ, οι παραπομπές από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΟΚ:-

 

  1. Του Σωματείου Α.Ο. ΘΥΕΛΛΑ Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας, για ρίψη αντικειμένου στον αγωνιστικό χώρο κατά την διάρκεια του αγώνα, Α.Ο. ΘΥΕΛΛΑ Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας – ΔΟΞΑ Παλαιομετόχου στις 17.02.2024, από την κερκίδα που βρίσκονταν οι οπαδοί της φιλεξενούσας ομάδας (έριξαν μπουκάλι με νερό στον αγωνιστικό χώρο στο 75 λεπτό του αγώνα) και περαιτέρω παραπέμπεται το Σωματείο για φτύσιμο από οπαδούς της ομάδας προς τον Α Βοηθό Διαιτητή του αγώνα καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα, κατά παράβαση των άρθρων 25 και 26 του Κεφαλαίου ΧΙV και των άρθρων 8, 10, 11, 12 και 13 του Κεφαλαίου ΧΙV, της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2023 – 2024.

 

Οι συμπεριφορές αυτές είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες και επιφέρουν βαρύτατες ποινές και συνέπειες.

 

Πέραν των όσων αναφέρονται στο φύλλο αγώνα, ο Παρατηρητής στην δική του έκθεση αναφέρει:

 

«Από πίσω μου ήρθε (στο μισό μέτρο) συγκεκριμένος φίλαθλος της ΘΥΕΛΛΑΣ ο οποίος ύβριζε τον διαιτητή και τους βοηθούς του σε κάθε τους απόφαση, όπως επίσης και εμένα. Εγώ άλλαξα θέση αλλά και πάλι ήρθε πίσω μου και ύβριζε εμένα και ‘‘εκείνους που τους βάλλουν’’ δηλαδή την Ομοσπονδία»

 

Η Δικαστική Επιτροπή σε πολλές προηγούμενες αποφάσεις της κατέδειξε την πλήρη αντίθεση της σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Για να γίνει κατανοητή η σοβαρότητα του αδικήματος και δη του φτυσίματος, όταν τέτοια συμπεριφορά προκύπτει από ποδοσφαιριστή, τιμωρείται με ποινή αποκλεισμού 1 χρόνου.

 

Η επαναλαμβανόμενη αυτή συμπεριφορά των οπαδών του καταγγελλόμενου Σωματείου, καθ’ όλη τη διάρκεια τους αγώνα, όπως περιγράφεται στις επίσημες εκθέσεις, αποδοκιμάζεται από την Δικαστική Επιτροπή με τον πιο έντονο τρόπο και έχουμε προειδοποιήσει πολλές φορές τα Σωματεία για τις αυστηρές ποινές που προβλέπει η Προκήρυξη και την ευθύνη των Σωματείων για την συμπεριφορά των οπαδών τους.

 

Το Σωματείο με επιστολή του ημερ. 26/02/2024, απολογείται για όσα συνέβησαν και καταδικάζει την συμπεριφορά οπαδών του, ενώ γίνεται αναφορά σε προσπάθειες του καταγγελλόμενου Σωματείου για να αποτραπούν παραβατικές συμπεριφορές.

 

Επικροτούμε τις θέσεις του Σωματείου, οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι ταυτόσημου περιεχομένου θέσεις εξέφρασε το ίδιο Σωματείο με επιστολές του ημερ. 30/01/2023 και 17/03/2023 και εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι οι οποιεσδήποτε ενέργειες του καταγγελλόμενου Σωματείου ήταν ανεπαρκείς ή δεν εφαρμόστηκαν σωστά.

 

Η Δικαστική Επιτροπή επισημαίνει ότι το καταγγελλόμενο Σωματείο είναι επιρρεπές σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα και έχει πολύ βεβαρημένο πειθαρχικό μητρώο και καλείται να είναι πολύ προσεκτικό στο μέλλον, για να αποφύγει πιο σοβαρές συνέπειες. Είναι αυτονόητο ότι οι συχνές παραπομπές, επιφέρουν κάθε φορά πιο αυστηρή ποινή.

 

Λαμβάνεται επίσης σοβαρά  υπόψη ότι στην προκειμένη περίπτωση, οι συνεχόμενες και επαναλαμβανόμενες ενέργειες των οπαδών του Σωματείου, ενέχουν τα στοιχεία βιαιότητας, χλευασμού και απαξίωσης άλλων ατόμων.

 

Ως εκ των πιο πάνω επιβάλλουμε πρόστιμο €700.

 

  1. Του γυμναστή του Σωματείου Α.Ο. ΘΥΕΛΛΑ Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας, Αντρέα Ιωάννου με Α.Μ. 36738, γιατί στον αγώνα του Σωματείου, Α.Ο. ΘΥΕΛΛΑ Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας – ΔΟΞΑ Παλαιομετόχου στις 17.02.2024, δέχθηκε κόκκινη κάρτα από το διαιτητή στο 90+2΄λεπτό του αγώνα για ανεπαρκή συμπεριφορά στον πάγκο (έντονες διαμαρτυρίες βγαίνοντας από τον πάγκο της ομάδας του προς τον Α΄ Βοηθό Διαιτητή), κατά παράβαση των Κανονισμών της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2023 – 2024.

 

Τέτοιου είδους συμπεριφορά, όπως αυτή του καταγγελλόμενου, ιδιαίτερα για άτομα που νόμιμα βρίσκονται εντός του περιφραγμένου χώρου, είναι ανεπίτρεπτη.

 

Η Δικαστική Επιτροπή δεν εντάσσει την συγκεκριμένη συμπεριφορά ως αντιαθλητική έναντι του διαιτητή, ώστε να έχει να αντιμετωπίσει ο καταγγελλόμενος πιο σοβαρές συνέπειες.

 

Επιβάλλεται ποινή προστίμου €200.

 

  1. Του Σωματείου F.C. ΛΕΙΒΑΔΙΑ 2022  γιατί στον αγώνα F.C. ΛΕΙΒΑΔΙΑ 2022 – Ε.Ν. ΘΟΙ Λακατάμιας στις 17.02.2024:-

 

  • Οι οπαδοί της ομάδας προκάλεσαν με ενέργειες τους προσωρινή διακοπή του αγώνα στο πρώτο λεπτό του αγώνα για 2 λεπτά (είχαν ανάψει στην κερκίδα καπνογόνα τα οποία περιόριζαν την ορατότητα εντός του αγωνιστικού χώρου), κατά παράβαση των άρθρων 25 και 26 του Κεφαλαίου ΧV και των άρθρων 8, 10, 11, 12 και 13 του Κεφαλαίου ΧΙV, της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2023 – 2024..

 

  • Οπαδοί της ομάδας μετέφεραν στην κερκίδα και πυροδότησαν επικίνδυνα αντικείμενα (ρίψη στην κερκίδα καπνογόνων) κατά την διάρκεια του αγώνα, κατά παράβαση των άρθρων 25, 34 και 35 του Κεφαλαίου ΧV και των άρθρων 8, 10, 11, 12 και 13 του Κεφαλαίου ΧΙV, της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2023 – 2024..

 

Η Δικαστική Επιτροπή εκλαμβάνει ότι οι δύο καταγγελίες προκύπτουν από το ίδια γεγονότα και κρίνει ότι θα πρέπει να επιβληθεί μία ποινή και για τις δύο κατηγορίες.

 

Τέτοιες συμπεριφορές είναι ανεπίτρεπτες και επικίνδυνες και δεν πρόκειται να επιδείξουμε οποιαδήποτε ανοχή.

 

Επιβάλλεται ποινή προστίμου €350.

 

  1. Του ποδοσφαιριστή του Σωματείου ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ Μουτταγιάκας, Μιχάλη Κονναρή με Α.Μ. 46249, γιατί στον αγώνα του Σωματείου, ΑΝΟΡΘΩΣΗ Μουτταγιάκας – ΔΥΝΑΜΟ Περβολιών στις 17.02.2024, δέχθηκε κόκκινη κάρτα από το διαιτητή στο 56΄ λεπτό του αγώνα για στέρηση καθαρής ευκαιρίας επίτευξης τέρματος (τέρμα το οποίο τιμωρήθηκε με ελεύθερο κτύπημα ή πέναλτι), κατά παράβαση των Κανονισμών της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2023 – 2024.

 

Επιβάλλεται πρόστιμο €125,00.

 

  1. Του Σωματείου Ε.Ν. ΘΟΙ Λακατάμιας, γιατί στον αγώνα Ε.Ν. ΘΟΙ Λακατάμιας – Α.Ε. Τρούλλων στις 24.02.2024, οπαδοί της ομάδας μετέφεραν στην κερκίδα και πυροδότησαν πυρσούς πριν την έναρξη του αγώνα και ρίψη στην κερκίδα επικίνδυνου αντικειμένου (κροτίδα) κατά την διάρκεια του αγώνα (23΄ λεπτό), κατά παράβαση των άρθρων 25, 34 και 35 του Κεφαλαίου ΧV και των άρθρων 8, 10, 11, 12 και 13 του Κεφαλαίου ΧΙV, της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2023 – 2024.

 

Το καταγγελλόμενο Σωματείο με επιστολή του καταδικάζει και απολογείται  για την συμπεριφορά των οπαδών του.

 

Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μία φορά τον κίνδυνο που προκαλούν τέτοιου είδους συμπεριφορές από οπαδούς, την ευθύνη των οποίων έχουν τα Σωματεία.

 

Με απόφαση μας ημερομηνίας 17/01/2024 επιβάλαμε στο καταγγελλόμενο Σωματείο ποινή προστίμου €275 για δύο πυρσούς και μια κροτίδα, ενώ στην συγκεκριμένη περίπτωση άναψαν 7 πυρσοί και μία κροτίδα. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από του να επιβάλουμε πιο αυστηρή ποινή.

 

Επιβάλλεται ποινή προστίμου €350.

 

  1. Του Σωματείου Α.Ε. Τρούλλων, για αντιαθλητική συμπεριφορά ήτοι για καθυστέρηση έναρξης του αγώνα Ε.Ν. ΘΟΙ Λακατάμιας – Α.Ε. Τρούλλων στις 24.02.2024, γιατί η ομάδα καθυστέρησε να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο κατά 2 λεπτά από τον προκαθορισμένο χρόνο έναρξης του αγώνα, που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση έναρξης του αγώνα κατά 2 λεπτά, κατά παράβαση του άρθρου 36 του Κεφαλαίου ΧV και των άρθρων 8, 10, 11 και 13 του Κεφαλαίου ΧΙV, της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2023 – 2024.

 

Λαμβάνουμε ιδιαίτερα υπόψη τον περιορισμένο χρόνο που προκλήθηκε στην καθυστέρηση της έναρξης του αγώνα και ότι δεν έχει τεθεί υπόψη μας οποιοδήποτε προηγούμενο του καταγγελλόμενου Σωματείου.

 

Επιβάλλεται αυστηρή επίπληξη.

 

  1. Του ποδοσφαιριστή του Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ Λιοπετρίου, Βασιλείου Μαλλούρη με Α.Μ. 47097, γιατί στον αγώνα του Σωματείου, ΑΠΟΝΑ Ανάγυιας – ΕΛΠΙΔΑ Λιοπετρίου στις 24.02.2024, δέχθηκε κόκκινη κάρτα από το διαιτητή στο 90΄λεπτό του αγώνα για βίαιη συμπεριφορά (Μετά από υπόδειξη φάουλ του εν λόγω ποδοσφαιριστή, γύρισε και κτύπησε τον αντίπαλο ποδοσφαιριστή με αριθμό φανέλας 19 στο πρόσωπο με τα δύο του χέρια, με τις παλάμες του.  Μετά το τέλος του αγώνα απολογήθηκε), κατά παράβαση των Κανονισμών της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Επίλεκτης Κατηγορίας της ΣΤΟΚ «Κωστάκης Κουτσοκούμνης» 2023 – 2024.

 

Ο ποδοσφαιριστής δεν απέστειλε απολογητική επιστολή, λαμβάνουμε όμως σοβαρά υπόψη την απολογία αμέσως μετά το τέλος του αγώνα.

 

Η συμπεριφορά του καταγγελλόμενου εντάσσεται στα άρθρα 58.3 και 59 του ΚΕΦ. ΧV (Πειθαρχικά και άλλα Παραπτώματα) της Προκήρυξης Επίλεκτης Κατηγορίας 2023-2024, όπου προβλέπεται επιπλέον ποινή αποκλεισμού και προστίμου ως εξής:

 

«58.3             Τουλάχιστον 2 αγώνες για αντιαθλητική συμπεριφορά προς αντίπαλο ποδοσφαιριστή…

   59                Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις θα επιβάλλεται και πρόστιμο.»

 

Δεν έχουν τεθεί ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής πρόσφατες προηγούμενες πειθαρχικές καταδίκες του καταγγελλόμενου.

 

Επιβάλλεται ποινή αποκλεισμού 2 αγωνιστικών πέραν του αυτόματου αποκλεισμού και €150 πρόστιμο.